Η Ιαπωνία «δεν εξετάζει προς το παρόν» το ενδεχόμενο να ζητήσει από το Ιράν άδεια για να διασχίσουν τα ιαπωνικά πετρελαιοφόρα το Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη εμφανίζεται πρόθυμη να παράσχει σχετική βοήθεια.
Ειδικότερα, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ - μια κρίσιμη αρτηρία για την παγκόσμια τροφοδοσία καυσίμων.
Το μήνυμα της Τεχεράνης για τα ιαπωνικά πλοία
Η δήλωση του Ιάπωνα υπουργού έρχεται μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή ο Αμπάς Αραγτσί, στο ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo, κατά την οποία διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση ιαπωνικών πλοίων από το Στενό του Ορμούζ.
«Δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν μαζί μας για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιρανός ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο Μοτέγκι αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του την περασμένη Τρίτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά σε ενδεχόμενη διευκόλυνση για τη διέλευση ιαπωνικών πλοίων.
«Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι εξαιρετικά σημαντική, γι’ αυτό και είχαμε αυτή τη συνομιλία», σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας.
Το Στενό είναι κλειστό «μόνο για τους εχθρούς του Ιράν»
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αραγτσί απέρριψε τα σενάρια περί πλήρους κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί αφορούν μόνο πλοία χωρών που θεωρούνται εχθρικές προς το Ιράν. «Για τις υπόλοιπες χώρες, η διέλευση παραμένει εφικτή», ανέφερε, σύμφωνα με το περσικό κείμενο της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Telegram.
Υπό το βάρος των εξελίξεων, το Τόκιο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποδέσμευση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτει, τα οποία συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ