Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι πλησιάζει σε συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να αποκαλύψει με ποιους διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ.
Οπως σημειώνει το Axios, η σημασία του ζητήματος είναι μεγάλη, καθώς μετά τις δολοφονίες κορυφαίων Ιρανών ηγετών στην αρχή του πολέμου, υπάρχει αβεβαιότητα για το ποιος ασκεί την εξουσία στην καθημερινότητα και ποιοι αξιωματούχοι έχουν την αρμοδιότητα να κλείσουν συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Μεταξύ των νεκρών είναι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ και ο Αλί Λαριτζανί, που θεωρούνταν ο de facto πολιτικός ηγέτης μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ.
Ο γιος του, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, τον διαδέχθηκε επίσημα, αλλά παραμένει στο παρασκήνιο. Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί βασικό στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, την ώρα που ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κατανοήσει ποιος παίρνει τις αποφάσεις και να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας.
Ο Τραμπ περιέπλεξε περαιτέρω την εικόνα, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει σύντομα αλλαγή καθεστώτος, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να στοχοποιεί Ιρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.
Σύμφωνα με πηγές, μεσολαβητές προσπαθούν να οργανώσουν τηλεφωνική επικοινωνία ή και συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων του Τραμπ και του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.
Ο Γκαλιμπάφ διέψευσε ότι έχουν γίνει διαπραγματεύσεις, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της θέσης και της επιρροής του στο καθεστώς.
Πρόκειται για πρώην στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης και πρώην δήμαρχο της Τεχεράνης, ενώ θεωρείται ο πιο ισχυρός πολιτικός αξιωματούχος στον κύκλο λήψης αποφάσεων και στενός συνεργάτης του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πλήξει ενεργειακές εγκαταστάσεις στον Κόλπο και στο Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση.
Παρά την επιρροή του, ο ίδιος αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς «ψευδείς ειδήσεις» με στόχο τη χειραγώγηση των αγορών.
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ανέλαβε την ηγεσία λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, όμως η κατάστασή του παραμένει ασαφής, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ παρακολουθούν στενά την κατάσταση, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι ηγείται ενεργά των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ο Αμπάς Αραγτσί θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης και είχε ηγηθεί των πυρηνικών διαπραγματεύσεων πριν από τον πόλεμο, όμως δεν εκτιμάται ότι έχει την εξουσία να λάβει κρίσιμες αποφάσεις στο τρέχον σύστημα.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, που εξελέγη το 2024, εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα και έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διακυβέρνηση, χωρίς όμως να βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατιωτικών ή διπλωματικών αποφάσεων.
Τέλος, οι Φρουροί της Επανάστασης διατηρούν τεράστια επιρροή στην πολιτική και την οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο πολέμου και θεσμικού κενού, και ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά τόσο την πορεία της σύγκρουσης όσο και τις προσπάθειες για τον τερματισμό της.