Η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο για πρώτη φορά από την πανδημία, εξαιτίας του ράλι στις τιμές ενέργειας που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
«Ο πόλεμος στο Ιράν έχει ανατρέψει ριζικά τις προοπτικές για την κατανάλωση πετρελαίου», επισημαίνει σε έκθεσή του ο οργανισμός.
Το ουσιαστικό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει προκαλέσει «τη μεγαλύτερη διαταραχή που έχει καταγραφεί ποτέ στην εφοδιαστική αλυσίδα πετρελαίου», υποστηρίζει ο IEA. Ειδικότερα οι ροές αργού και προϊόντων διύλισης μέσω του σημείου έχουν υποχωρήσει σε μόλις 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως όταν πριν τον πόλεμο ανέρχονταν σε περίπου 20 εκατομμύρια.
Πέρα από την τιμή του αργού ωστόσο, έχει επηρεαστεί και εκείνη άλλων πετρελαϊκών προϊόντων όπως του καυσίμου αεριωθούμενων, του ντίζελ και της βενζίνης, μεταδίδει το Bloomberg.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, (-9%), καθώς η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους, ως αποτέλεσμα των ιρανικών πληγμάτων επεσήμανε ο IEA.
Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός εκτιμά πλέον ότι εκτιμά ότι η κατανάλωση του καυσίμου θα μειωθεί τελικά κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα, αντί να αυξηθεί κατά 730.000 βαρέλια όπως αναμενόταν.
Αν και υπολογίζεται ότι οι ροές πετρελαίου στη Μέση Ανατολή θα αποκατασταθούν ως επί το πλείστον μέχρι τα μέσα του έτους, εξακολουθεί να υφίσταται το σενάριο να διαρκέσει η δυσοίωνη αυτή κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα.
«Σε αυτή την περίπτωση, οι αγορές ενέργειας και οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές διαταραχές» που θα βλάψουν περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα, προειδοποίησε ο IEA.