Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον Λίβανο για πιθανό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνομιλίες πραγματοποιούνται ενώ ο Λίβανος προσπαθεί να παρατείνει την εκεχειρία με το Ισραήλ, η οποία λήγει την Κυριακή, με άμεσες επαφές των δύο πλευρών να έχουν προγραμματιστεί στην Ουάσιγκτον σήμερα Πέμπτη.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, Τζιχάντ Αζούρ, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι «μια πιο μακρά εκεχειρία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο».
Στο τραπέζι στήριξη έως 1 δισ. δολάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λίβανος συζητά με το ΔΝΤ επιλογές ταχείας χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν από 800 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια. Τα κεφάλαια προορίζονται για στήριξη του προϋπολογισμού και αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Ο Αζούρ ανέφερε ότι οι επαφές κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επικεντρώθηκαν στον τρόπο αντιμετώπισης των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου.
Βαριά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση
Ο Λίβανος είχε ήδη βυθιστεί σε βαθιά κρίση πριν από τη νέα σύγκρουση. Το 2020 χρεοκόπησε σε διεθνή ομόλογα ύψους περίπου 30 δισ. δολαρίων, ενώ από το 2018 το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο, στα 35 δισ. δολάρια.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου αναφέρει ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών. Παράλληλα, ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη Βηρυτό και στον νότιο Λίβανο.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι ο Λίβανος χρειάζεται περισσότερη διεθνή στήριξη, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, ώστε να μειωθεί η ανθρωπιστική πίεση και να επιταχυνθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.