Αξιωματικός του Ιρανικού στρατού εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πιθανή» η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να απορρίπτει μια νέα πρόταση της Τεχεράνης για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Παρότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις 8 Απριλίου σε κατάπαυση του πυρός, Ουάσιγκτον και Τεχεράνη εξακολουθούν να διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, περιλαμβανομένων των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών και τον έλεγχο των στενών του Ορμούζ.
Σημειώνεται, ότι το Ιράν υπέβαλε στις ΗΠΑ νέα πρόταση για συνομιλίες, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.
Ωστόσο ο Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι «δεν είναι ικανοποιημένος» από αυτή.
Θέλουν να κάνουν συμφωνία, αλλά (…) δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι η ιρανική ηγεσία είναι «ανοργάνωτη» και χωρισμένη σε δύο ή τρεις ομάδες. «Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχτώ», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι οι τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν έχει απειλήσει να αφανίσει τον ιρανικό «πολιτισμό», πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να μην αναγκαστεί «να ισοπεδώσει μια και καλή» του Ιράν, διστάζει να διάταξει νέα στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης.
«Η επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ είναι πιθανή και τα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει καμία υπόσχεση ή συμφωνία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζαφάρ Ασαντί, αναπληρωτής επιθεωρητής της Κεντρικού Επιτελείου Επιχειρήσεων των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Χατάμ αλ Ανμπίγια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πλήρως προετοιμασμένες για οποιαδήποτε περαιτέρω τυχοδιωκτική ή απερίσκεπτη ενέργεια από τους Αμερικανούς», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ