Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επιταχύνουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία νέας ενεργειακής διαδρομής που θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στον Περσικό Κόλπο και των κινδύνων για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Abu Dhabi Media Office στο X, ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ προήδρευσε συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ADNOC, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις του νέου αγωγού «West–East 1».
Το έργο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027 και αναμένεται να συμβάλει στον διπλασιασμό της εξαγωγικής δυναμικότητας της ADNOC μέσω του εμιράτου της Φουτζέιρα, στον Κόλπο του Ομάν.
Ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στα ΗΑΕ να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου χωρίς να εξαρτώνται από τη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα και πιο ευάλωτα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.
Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο.