Νέα εστία έντασης εμφανίζεται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας με αφορμή το φοιτητικό επίδομα BAföG, καθώς η υπουργός Παιδείας και Έρευνας, Ντοροτέ Μπερ, αμφισβήτησε ουσιαστικά την ανάγκη αύξησής του, παρά τη σχετική πρόβλεψη στην κυβερνητική συμφωνία.
Η υπουργός υποστήριξε ότι οι φοιτητές στη Γερμανία απολαμβάνουν ήδη προνομιακές συνθήκες, καθώς δεν καταβάλλουν δίδακτρα και έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Παράλληλα, εξέφρασε κατανόηση για την απροθυμία πολλών κυβερνητικών βουλευτών να στηρίξουν πρόσθετες παροχές.
Οι δηλώσεις της προκάλεσαν έντονη αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο επιμένει ότι η αύξηση του επιδόματος αποτελεί δεσμευμένη κυβερνητική πολιτική και ότι η χρηματοδότησή της έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Αντιδράσεις καταγράφονται και στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), με στελέχη να αμφισβητούν τη δυνατότητα αύξησης των κρατικών επιδομάτων λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων.
Στο πλευρό των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκαν και οι φοιτητικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί το αυξημένο κόστος ζωής και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι.
Η κυβερνητική συμφωνία προβλέπει αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών από 380 σε 440 ευρώ μηνιαίως, καθώς και σταδιακή ενίσχυση του βασικού επιδόματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 475 ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ