Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξετάζει τον τρόπο αξιοποίησης των 6,6 δισ. ευρώ που είχαν «παγώσει» λόγω του ουγγρικού βέτο και προορίζονταν για τη στήριξη της Ουκρανίας, μετά την απόφαση της νέας κυβέρνησης της Βουδαπέστης να άρει τις αντιρρήσεις της.
«Έχουμε έναν νέο Ούγγρο πρωθυπουργό, κάτι που επίσης σημαίνει ότι προχωράμε με την αποδέσμευση των 6,6 δισ. ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Λευκωσία.
Τα κεφάλαια προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (EPF) και προορίζονται για την αποζημίωση των κρατών-μελών που έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Το σχέδιο Κάλας
Η Κάλας παρουσίασε πρόταση που προβλέπει τόσο την αποζημίωση των χωρών για προηγούμενες παραδόσεις όπλων όσο και τη χρηματοδότηση νέων προμηθειών για το Κίεβο.
«Προτείνω να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για να αποζημιώσουμε τις χώρες μέλη για τις προηγούμενες παραδόσεις όπλων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε νέα κοινή αγορά όπλων για την Ουκρανία», ανέφερε.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης μέρους των κονδυλίων για την αγορά ή την παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων από την Ουκρανία.
Αλλάζουν οι ισορροπίες με τη νέα κυβέρνηση στην Ουγγαρία
Η άρση του βέτο αποτελεί μία από τις πρώτες σημαντικές αλλαγές πολιτικής της νέας ουγγρικής κυβέρνησης υπό τον Πίτερ Μαγιάρ, ο οποίος επικράτησε στις εκλογές του Απριλίου.
Ο προκάτοχός του, Βίκτορ Όρμπαν, είχε μπλοκάρει την εκταμίευση των πόρων διατηρώντας στενές σχέσεις με τη Μόσχα ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ήδη η Βουδαπέστη έχει αποσύρει τις αντιρρήσεις της και για το ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε την αποδέσμευση περίπου 16 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, κονδύλια που παρέμεναν παγωμένα τα προηγούμενα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ