Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι αντιμέτωποι με άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,2% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά 10,9% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, και δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε στο 2,5% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στις υπηρεσίες. Αυτό αποτελεί σημαντική ανησυχία για την ΕΚΤ, καθώς μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια δευτερογενών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει το «κλείσιμο» των Στενών του Ορμούζ στο Ιράν.
Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωζώνη από την ασθενική ανάπτυξη σε ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,25%.
Πόσες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ «τιμολογεί» η αγορά;
Οι παρατηρητές της αγοράς θα παρακολουθούν επίσης στενά τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Η αγορά «τιμολογεί» ήδη τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους.
«Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2026-27 και θα αυξήσει τις προβλέψεις τόσο για τον γενικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό, αντανακλώντας ένα πιο επίμονο ενεργειακό σοκ και ισχυρότερες έμμεσες επιδράσεις στις τιμές», έγραψε ο Σβεν Γιάρι Στερν, επικεφαλής οικονομολόγος στη Goldman Sachs για την περιοχή της Ευρώπης, σε σημείωμα στα τέλη Μαΐου.
«Ο δείκτης μας για τις τιμές της ενέργειας — ο μέσος όρος πετρελαίου και φυσικού αερίου — έχει αυξηθεί περίπου 12% από τη συνεδρίαση του Μαρτίου» πρόσθεσε.
«Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ειδικά για το 2027», έγραψε ο Ανατόλι Ανένκοφ, ανώτερος οικονομολόγος στη Société Générale για την περιοχή της Ευρώπης σε σημείωμα του Μαΐου.
«Αυτή η πρόβλεψη θα μας δείξει πολλά για την εμπιστοσύνη του προσωπικού της ΕΚΤ σχετικά με τις επερχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας από τον Μάρτιο» πρόσθεσε.
«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια σχετικά αμετάβλητες», δήλωσε ο Μαρκ Γουόλ, διευθυντής της Deutsche Bank Securities.