Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι στις 16 Σεπτεμβρίου, κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, θα παρουσιάσει αναλυτικά πρόταση για την προστασία των παιδιών από τους αλγορίθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε παιδικές ηλικίες που διαμορφώνονται από αλγορίθμους. Δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε ένα σύστημα που αποτυγχάνει να προστατεύσει τα παιδιά μας. Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να δράσει», δήλωσε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.
Η φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει σε ομιλία της τον Μάιο περισσότερη προστασία για τα παιδιά απέναντι στον «εθιστικό σχεδιασμό» των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, η Meta και το X, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ηλικιακό όριο για την πρόσβαση των εφήβων σε αυτές.
We do not have to accept childhoods shaped by algorithms.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 10, 2026
We do not have to accept a system that fails our children.
Europe has the power to act.
To give children the time they need in the real world.
I will detail our proposal in my upcoming State of the Union address. pic.twitter.com/IvP2RJ3TkG