Το Ιράκ έκλεισε σήμερα Σάββατο τρία μεθοριακά φυλάκια με το Ιράν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σαουδαραβικό πετρελαιαγωγό, τα οποία, σύμφωνα με το Ριάντ και τη Βαγδάτη, εκτοξεύτηκαν από ιρακινό έδαφος.
Στην επίθεση της Πέμπτης μπήκε στο στόχαστρο ο αγωγός Ανατολής-Δύσης, που συνδέει το Αμπκάικ, κοντά στον Κόλπο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, υπάρχουν τραυματίες.
Λίγο μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αλί αλ Ζαΐντι απέπεμψε τον στρατιωτικό διοικητή της επαρχίας Μισάν, αφού οι αρχές διαπίστωσαν πολύ γρήγορα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από αυτή την περιοχή, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Εντοπίστηκαν εκτοξευτήρες drones
Δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν εκτοξευτήρες drones κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν, σε μια απομονωμένη περιοχή της επαρχίας Μισάν.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπαν στο AFP ότι οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο τριών μεθοριακών διαβάσεων με το Ιράν.
Σύμφωνα με την πηγή, η απόφαση ελήφθη «στο πλαίσιο των προσπαθειών των υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών», αλλά και για να εμποδιστεί η λαθραία εισαγωγή drones μέσω αυτών των περασμάτων.
Οι δύο πηγές δεν διευκρίνισαν πότε θα ξανανοίξουν οι διαβάσεις Σαλαμσέχ στην επαρχία Βασόρας, αλ Σιμπ στην επαρχία Μισάν και Αλ Μαντάλι στην επαρχία Ντιγιάλα.
Οι υπόλοιπες μεθοριακές διαβάσεις με το Ιράν παραμένουν ανοιχτές.
Ο εκπρόσωπος του Ζαΐντι, Σάμπαχ αλ Νούμαν, είπε ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός ενέκρινε «ένα αίτημα του Ιράν» για την κοινή διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να εντοπιστούν οι πλατφόρμες εκτόξευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα σύνορα των δύο χωρών.
Οι φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες
Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι έπληξαν φιλοϊρανούς μαχητές στο Ιράκ, σε απάντηση για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν 20 μαχητές, μεταξύ των οποίων και πέντε Ιρανοί.
Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την άνοιξη, έχει δεσμευτεί ότι οι ένοπλες παρατάξεις θα καταθέσουν τα όπλα τους στο κράτος.
Το θέμα προκαλεί εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλές ομάδες αρνούνται να αφοπλιστούν.
Πηγή: ertnews.gr