Το νόμισμα, οι μετοχές και τα ομόλογα της Βραζιλίας καταγράφουν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο Φλάβιο Μπολσονάρο θα γίνει πρόεδρος και θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές, με στόχο τη μείωση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Το βραζιλιάνικο ρεάλ ενισχύθηκε έως και κατά 4,8% έναντι του δολαρίου, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας σημείωσε άνοδο περίπου 9%, μετά τη νίκη του δεξιού γερουσιαστή Μπολσονάρο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Μπολσονάρο, γιος του φυλακισμένου πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, έναντι 45% του Λούλα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου απέναντι στον αριστερό νυν πρόεδρο. Κανένας υποψήφιος που έχει τερματίσει δεύτερος στον πρώτο γύρο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον δεύτερο γύρο από την επιστροφή της Βραζιλίας στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1980.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Μπολσονάρο κατέγραψε επίσης σημαντικές νίκες σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για το Κογκρέσο και τις πολιτείες, καθώς οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς τα δεξιά.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο Μπολσονάρο είναι πιθανότερο να προχωρήσει γρήγορα σε περικοπές δαπανών μετά τις εκλογές και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο πλησιάζει το 10% του ΑΕΠ.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το δημόσιο χρέος της Βραζιλίας, το οποίο υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ, βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα και ότι οι υπερβολικά υψηλές δημόσιες δαπάνες αποτελούν έναν από τους παράγοντες που διατηρούν το βασικό επιτόκιο της χώρας σε υψηλά επίπεδα.