Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Δανία διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.
Οι μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις προήλθαν από τη στέγαση και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,7% από 1%, καθώς και από τις μεταφορές, όπου αυξήθηκε στο 7,7% από 4,5%.
Πού αυξήθηκαν οι τιμές
Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στις ακόλουθες κατηγορίες:
Αναψυχή, αθλητισμός και πολιτισμός: 2,7%, από 2,3%.
Προσωπική φροντίδα και διάφορα αγαθά και υπηρεσίες: 2%, από 1,8%.
Εξοπλισμός και υπηρεσίες νοικοκυριού: 0,1%, έναντι -0,2% τον Αύγουστο.
Αντίθετα, επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, στο 5,2% από 7,6%, καθώς και στις υπηρεσίες πληροφόρησης και επικοινωνίας, στο 3,7% από 5,1%.
Υποχώρησαν οι τιμές τροφίμων και ένδυσης
Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο -2,1%, έναντι -1,5% τον Αύγουστο.
Πτώση σημειώθηκε και στις τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, μετά τη μείωση κατά 0,3% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο.
Υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός
Αντίθετα με τον γενικό πληθωρισμό, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, υποχώρησε στο 1,9% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.