Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση την Παρασκευή, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τον αντίκτυπο των πολέμων στο Ιράν και στην Ουκρανία στους παγκόσμιους ενεργειακούς εφοδιασμούς.
Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 3,5% στα 109,4 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού (WTI), αυξήθηκε 2,5% στα 100 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική ποικιλία ξεπερνάει αυτό το κατώφλι, το οποίο παρακολουθείται στενά τόσο από τους εμπόρους όσο και από το κοινό, από τον Σεπτέμβριο.
Και τα δύο συμβόλαιο σημείωσαν κέρδη περίπου 5% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια ντίζελ σημείωσαν επίσης άνοδο άνω του 1% την Παρασκευή.