«Ανοιχτός» στις εκκλήσεις προς τη Βρετανία να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο της στο διατλαντικό δουλεμπόριο δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Άντι Μπέρναμ πρότεινε έναν «δομημένο διάλογο με τους πληγέντες» από το εμπόριο δούλων σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardian, το οποίο δημοσιεύθηκε ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας που ξεκινά αύριο Κυριακή.
«Το να διεξάγουμε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις για να διαφυλάξουμε το μέλλον της Κοινοπολιτείας είναι το σωστό. Είναι επίσης επίσης κάτι πατριωτικό», έγραψε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, απέρριψε τα αιτήματα των χωρών της Καραϊβικής προς τη Βρετανία για καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων για το δουλεμπόριο, τονίζοντας ότι θα αποτελούσαν λάθος λύση.
«Δεν πιστεύω ότι οι Βρετανοί πολίτες σήμερα μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για ιστορικές αδικίες, όσο ειδεχθείς κι αν ήταν, οι οποίες συνέβησαν σε μια διαφορετική εποχή υπό διαφορετικούς νόμους και στις οποίες δεν είχαν καμία προσωπική συμμετοχή», υποστήριξε ο κ. Μπέρναμ.
Η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Μία Μότλεϊ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ένα μανιφέστο των ηγετών της Καραϊβικής, το οποίο εκθέτει την «ηθική και νομική βάση» για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραστεί στη διετή Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η οποία διαρκεί έως την Τετάρτη.
Αυτό θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό συνοδεύοντας τον βασιλιά Κάρολο.
Θα αποτελέσει μια κρίσιμη δοκιμασία για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποφύγει τη διαμάχη για τις αποζημιώσεις της δουλείας, όπως αυτή που επισκίασε την επίσκεψη του προκατόχου του Κιρ Στάρμερ στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής το 2024.