Η τιμή του πετρελαίου κερδίζει πάνω από 25% από τα τέλη Φεβρουαρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράν και του φυσικού αερίου πάνω από 35%.
Χθες το βράδυ, η τιμή του μπρεντ ήταν στα 95 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού πάνω από τα 90 δολάρια μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί νέων χτυπημάτων στο Ιράν ως αντίποινα για τα πλήγματα σε πλοία που διέρχονταν από το Στενό του Ορμούζ.
Αναμφίβολα, η ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή δεν βοηθά στην υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού.
Ομως, άλλοι αναλυτές εξετάζουν το ζήτημα της ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου σε πιο μακρύ ορίζοντα και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν θα έπρεπε να ικανοποιεί τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο όπως η Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της ανάλυσής τους βρίσκεται ο ΟΠΕΚ. Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) από το καρτέλ πριν από λίγους μήνες, τα νέα θέλουν την Βενεζουέλα, ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ από το 1960, να σκέφτεται την έξοδο.
ΗΑΕ και Βενεζουέλα παράγουν πάνω από 5 εκ. βαρέλια ημερησίως και αντιπροσωπεύουν το 17% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί η παραγωγή από την Βραζιλία, την Γκαιάνα (Guyana) και τις ΗΠΑ αυξάνεται με αποτέλεσμα ο οργανισμός IEA να προειδοποιεί για δυνητικό πλεόνασμα πετρελαίου το 2027.
Αν ο ΟΠΕΚ έχει μικρότερη επιρροή στην αγορά και δυσκολευθεί να πείσει τα εναπομείναντα μέλη του να μειώσουν περισσότερο την παραγωγή τους σε περίπτωση υπερπροσφοράς για να συγκρατηθούν οι τιμές όπως έκανε στο παρελθόν, το πιο πιθανό είναι να πέσουν αρκετά.
Το διάγραμμα του Bloomberg και του kurtsaltrichter δείχνει την εξέλιξη της παραγωγής του ΟΠΕΚ από το 2020.