Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ρευστοποιήσεις με οδηγό τις τράπεζες

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 655 μονάδων. Στο -3% η μετοχή Πειραιώς. Πτώση σημειώνουν Εθνική, Alpha, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανοδος για ΜΕΤΚΑ. Μέτριος ο τζίρος.

XA: Ρευστοποιήσεις με οδηγό τις τράπεζες

Ηπιες, μεικτές κινήσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διόρθωση στο ΧΑ. Προσεκτικές κινήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη, με σχετικά σημαντικές απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης στην Αθήνα.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η καταρχήν υποχώρηση της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς μετά από ένα ενθαρρυντικό 7 στις 8 ανοδικό σερί, οι traders προχωρούν σε αυτονόητες κινήσεις μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως τα κέρδη για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, έφταναν μέχρι το 6,42% (σε χθεσινό κλείσιμο του ΔΤΡ) από την αρχή του έτους, με φυσικό επακόλουθο το κλείδωμα ενός μέρους αυτών των αποδόσεων.

Πράγματι οι πωλήσεις/πιέσεις είναι μεγαλύτερες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί χαμηλότερα των 870, με σημείο αναφοράς προς τις 860 μονάδες.

Το 70% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, όπου σύμφωνα με την τεχνική προσέγγισή μας, θα κριθεί σήμερα η έκταση της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης και το τελικό κλείσιμο της αγοράς.

Προς τις 655 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με κοντινότερη στήριξη στις 650 μονάδες, προς τις 1.760 ο FTSE25 με σημείο αναφοράς περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα. Στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης τόσο ο ρυθμός των συναλλαγών (πωλήσεις-αγορές) όσο οι κινήσεις των πωλητών-αγοραστών παραπέμπουν σε μία ελεγχόμενη και αναμενόμενη οπισθοχώρηση της αγοράς, μετά το ενθαρρυντικό ανοδικό ξεκίνημα στην αρχή του 2017 (σε αντίθεση με το καταστροφικό του 2016).

Στις συμπληγάδες ΔΝΤ - Σόιμπλε η διαπραγμάτευση, με την πρώτη ημερομηνία-ορόσημο της 26ης Ιανουαρίου να έχει απομακρυνθεί κατά πάσα βεβαιότητα οριστικά.

Προσώρας ο ορίζοντας των βραχυπρόθεσμων παικτών "βλέπει" στη σημερινή συνεδρίαση και στην επόμενη Παρασκευή, οπότε συμπίπτουν η ορκωμοσία Τραμπ και η λήξη στα Παράγωγα της σειράς Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση περιοριζόμεθα, με ζητούμενο καταρχήν για σήμερα την επιβεβαίωση των στηρίξεων πρωτίστως για τον ΓΔ (καθώς σε αντίθεση με τον FTSE25 και τον ΔΤΡ, είναι αυτός που πρώτος ενισχύθηκε σε υψηλό 14 μηνών).

Επιβεβαίωση των 650 -ακόμη καλύτερα των 655 μονάδων- σε κλείσιμο συντηρεί ενεργό το ανοδικό σενάριο που εκτείνεται για τον ΓΔ από τις 645 προς τις 680 μονάδες.

Με τη μεγαλύτερη διόρθωση οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών αλλά με απώλειες -μικρότερες ωστόσο- η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς η κίνηση κατοχύρωσης μέρους των κερδών αφορά στις περισσότερες μετοχές του FTSE25. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και χθες για τις 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη η απόδοση από την αρχή του έτους ήταν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- θετική.

Στο κόκκινο 20 μετοχές του δείκτη, με 4 σταθερές (Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, Grivalia και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και την Coca Cola να μην έχει πραγματοποιήσει καν πράξη αρχής, στις 11:05.

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις για τους 3 βασικούς δείκτες αλλά και μετοχές-σηματωρούς, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μάζεμα των απωλειών.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα, η Alpha Bank από τον τραπεζικό κλάδο με στήριξη στο 1,94 ευρώ, ο ΟΤΕ με στήριξη στα 8,80 ευρώ, η ΜΟΗ με στήριξη στα 13,75 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου (στα 6,42 ευρώ) και βεβαίως η δεικτοβαρής Coca Cola. Στις 11:10, το εύρος εντολών στην Coca Cola κυμαινόταν μεταξύ 20,53-20,84 ευρώ αλλά χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια 8 εκατ. μετοχές -τα 3,2 στην Εθνική-, ο δε τζίρος στα 3,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v