Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί «αρνείται» να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης

Σημάδια ισχυρού bull market καταγράφονται τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα ομόλογα. Ποιοι είναι οι λόγοι που η άνοδος δεν συνοδεύεται από διόρθωση. Η κρίσιμη αναμέτρηση με τις 780 μονάδες και η εικόνα στα ETFs.

ΧΑ: Γιατί «αρνείται» να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε εβδομάδα όπου οι αξίες των συναλλαγών είθισται να υποχωρούν και η αγορά είναι τεχνικά υπεραγορασμένη, εντούτοις για ακόμα μία συνεδρίαση οι τιμές των δεικτών αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.

Επί της ουσίας, η αγορά, από τη στιγμή που ξεπέρασε τις 700 μονάδες, κινείται χωρίς διόρθωση ενώ και οι δείκτες της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και των τραπεζών επίσης εμφανίζουν παρόμοια μοτίβα στην ανοδική τους κίνηση, με τις όποιες διορθώσεις να συμβαίνουν ενίοτε και ενδοσυνεδριακά. Αυτές οι συνθήκες στο Χ.Α. αποτελούν τον ορισμό μιας αγοράς σε ισχυρή τάση.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη λίγο πριν τις παρυφές των 780 μονάδων, επίπεδο που τεχνικά συνιστά σημαντική αντίσταση. Το ίδιο ισχύει και για τις 2.000 μονάδες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η συμπεριφορά της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνει ότι το θετικό κλίμα όχι μόνο έχει εδραιωθεί, αλλά και συνεχώς ενισχύεται και ότι μόνο «δύσκολα» τεχνικά σημεία επιμέρους τίτλων έχουν σημασία.

Παράλληλα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διατηρείται κοντά στα χαμηλότερά του επίπεδα και του πενταετούς να παραμένει επίσης σε πολυετές χαμηλό, με στήριξη από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα ζητήσει «σύντομα» η χώρα μας, οι τιμές των μετοχών δεν βρίσκονται σε διάθεση διόρθωσης.

Ενδεικτική της διάθεσης των ξένων επενδυτών είναι η άποψη της Global X, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα δύο exchange traded funds με εγχώριο ενδιαφέρον, η οποία εξηγεί ότι η σημαντική ώθηση στην επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στα ελληνικά assets δίνει και το γεγονός πως το 2019 αποτελεί έτος εκλογών. Σύμφωνα με την Global X, οι λόγοι αισιοδοξίας για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο συμπεριλαμβάνουν την αυξημένη ρευστότητα, τον μηδενισμό της εξάρτησης από τον ELA, την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, η αγορά φαίνεται να ποντάρει στο γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη από τη Moody’s, εκτός των προγραμματισμένων ημερομηνιών αναγγελίας των εκθέσεών της.

Τέλος, σε επιχειρηματικό επίπεδο, η είσοδος της μετοχής της Eurobank στον δείκτη MSCI Emerging Markets, με τις εισροές από τα funds παθητικής διαχείρισης να εκτιμώνται σε υψηλά επίπεδα τόσο από την JP Morgan όσο και από τη Wood & Company, δημιουργεί διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποδόσεις των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Από την άλλη, ωστόσο, οι εξελίξεις στη Eurobank μπορεί να αποτελούν προπομπό και για τις άλλες τραπεζικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v