Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσεκτική» αντίδραση στο XA

Με αιχμή την ΕΤΕ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε κέρδη 3,6% και ανέβασε τον ΓΔ στις 736 μονάδες. Με απόσταση από τα υψηλά ημέρας το κλείσιμο. Στα 51 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών. Πίεση για Coca Cola και ΔΕΗ.

«Προσεκτική» αντίδραση στο XA

Μόλις στο χθεσινό σχόλιο αναφερόταν ότι από τα πρόσφατα υψηλά ο Τραπεζικός δείκτης, μετά το χθεσινό κλείσιμο κατέγραφε απώλειες 12,21% και σήμερα ευκαιρίας δοθείσης από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών (κάποιοι Διαχειριστές πιστεύουν ότι οι δύο μεγαλύτερες Οικονομίες του Πλανήτη θα αποφύγουν έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο), επιχειρήθηκε, στο Χ.Α., προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με “ταγό” τον Τραπεζικό κλάδο, όμως το “κουδούνι της λήξης” βρήκε ΔΤΡ και επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Εκτός από την αντίδραση, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, ασφαλώς και υπήρξαν τα απολύτως βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα”, εν όψει ανακοινώσεων MSCI, αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών, οι οποίες θα γίνουν στις 13 Μαΐου.

Σημειώνεται πως έχει ήδη γνωστοποιηθεί πως η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Grivalia θα ενταχθεί στον MSCI Global Standard, από τον MSCI Global Small Cap, με την ένταξη να αναμένεται μετά τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης της Grivalia.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα 6 μετοχές είναι στον MSCI Greece Standard (Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., δεν βρήκε “συνοδοιπόρο” την Αγορά ομολόγων, όπου η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν απολύτως οριακή (στο 3,499% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου), ενώ την επανεμφάνισή τους έκαναν και τα γνωστά Ξένα χαρτοφυλάκια, που αύξησαν τις “short” θέσεις τους στην Εθνική.

Επιστρέφοντας στα ομόλογα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια άμεσης νέας έκδοσης ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ. Η αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, αλλά κυρίως την απόπειρα έμμεσης ‘μονομερούς’ μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% από το 2020, ασκούν έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων”.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στο Χ.Α., ήταν η τελευταία, μίας πλήρους, μετά από καιρό, χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία έφερε εβδομαδιαίες απώλειες 4,95% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 6,16%, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη μειώθηκαν στο 20,01% και του Τραπεζικού δείκτη στο 36,25%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“H συντήρηση των ‘μαύρων κύκνων’, διατηρεί τις αναταράξεις στις Διεθνείς Αγορές. Από κοινού με το τοξικό πολιτικό περιβάλλον, ο ΓΔ του Χ.Α. δύσκολα θα αναρριχηθεί ψηλότερα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μία τεχνική αντίδραση είναι πιθανή στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις μεγάλες απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά”, ανέφερε η Beta Sec.

“Για σήμερα πιστεύουμε πως η Αγορά θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών”, τόνιζε η Eurobank Eq.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες -1,94% στις 728,62 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 740 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες. Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους €0,06/μετοχή από τα έσοδα της πώλησης της Telekom Albania (€50 εκατ.). Η Διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε €650 εκατ. περίπου και οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €450 εκατ. το 2019. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην ετήσια τακτική γ.σ. των Μετόχων της 12 Ιουνίου 2019, τη διανομή μερίσματος ύψους €0,46/μετοχή. Ο Οργανισμός αγόρασε στις 8/5/2019, 98.229 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης €11.5793 ανά μετοχή. Η εταιρεία κατέχει 2.555.216 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,532% του συνόλου των μετοχών της”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Περιμένουμε η πίεση στις Ελληνικές μετοχές να συνεχιστεί, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και της εγχώριας πολιτικής έντασης”, τόνιζε η Euroxx Sec.

“Καθαρά πτωτική και η χθεσινή συνεδρίαση, με το σύνολο των μετοχών σε αρνητικό έδαφος, έντονες πωλήσεις στο σύνολο της Αγοράς με μεγαλύτερο χαμένο, τον κλάδο των Τραπεζών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση στις 745. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1970. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 550 μονάδες και αντίσταση στις 613. Συμπερασματικά: Με την έντονα πτωτική κίνηση των τελευταίων ημερών, ο ΓΔ έσπασε, με ευκολία τις βραχυχρόνιες στηρίξεις και κατευθύνεται προς την μακροχρόνια ανοδική γραμμή, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη ζώνη 720 - 700. Η διάσπασή της θα θέσει σε κίνδυνο, όλη την ανοδική κίνηση των τελευταίων μηνών. Αντιθέτως, μία αντίδραση σε αυτά τα επίπεδα, θα επιτρέψει στον ΓΔ να συνεχίσει την ανοδική κίνηση στο βασικό κανάλι, εύρους περίπου 100 μονάδων”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, σε αντίθεση με χθες, σήμερα το σύνολο των τίτλων κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις, τα τεχνικά δεδομένα για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, έχουν αλλάξει.

Η στήλη θα προσεγγίσει την τεχνική τους εικόνα, με την “ευγενική χορηγία” του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, που απευθύνονται στους πιο “γρήγορους” παίκτες, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,48%), έχει γυρίσει “short” με “stop” στα 1,501 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” και οι τίτλοι των Eurobank (+2,54%) και Πειραιώς (+2,88%), με τα “stop” στα 0,764 και 1,828 ευρώ, αντίστοιχα.

Παρέμεινε σε ημερήσιο “long” η Εθνική (+8,51%), καθώς στο τελευταίο “ξεπούλημα” διασώθηκε με κλείσιμο υψηλότερα των 1,87 ευρώ. Η επόμενη σημαντική αντίσταση, στα 2,00 – 2,05 ευρώ, όπου και ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ενδιαφέρουσες αλλαγές έχουν επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαγωνιστική διαδικασία που τρέχει η Πειραιώς, με, αρχικό, αντικείμενο την ανάθεση διαχείρισης του συνόλου, σχεδόν, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs). Ειδικότερα, η Τράπεζα φέρεται να συζητά την ανάθεση διαχείρισης και των ανακτηθέντων ακινήτων, πέραν των NPEs”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που δεν έδειξε να “συμμερίζεται” την “αισιοδοξία” που επέστρεψε στο Τραπεζικό ταμπλώ, η τελική εικόνα μπορεί να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, όμως σε καμία περίπτωση τα κέρδη δεν κάλυψαν τις απώλειες των τελευταίων ημερών.

Από εκεί και πέρα και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΔΕΗ (-3,56%) και ΟΛΠ (+7,11%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,09%), καθώς φαίνεται να αυξάνεται ο σκεπτικισμός από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των Καυσίμων.

Χάθηκε η στήριξη στα 8,25 – 8,20 ευρώ και η αμέσως επόμενη και πολύ σημαντική, εντοπίζεται στα 8,05 ευρώ.

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με το “stop” να εντοπίζεται στα 8,73 ευρώ και με ενδιάμεση αντίσταση στην ζώνη 8,42 - 8,56 ευρώ.

Ανοδική αντίδραση από τον τίτλο του ΟΠΑΠ (+1,08%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Συνεχίζεται η ευρεία συσσώρευση μεταξύ 9,74 και 8,70 ευρώ, όμως τα ημερήσια διαγράμματα δείχνουν ότι η μετοχή έχει δώσει σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 9,60 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 9,10 – 9,24 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών και κλείσιμο και στο υψηλό ημέρας για την μετοχή του ΟΛΠ (+7,11%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά 6ετιας.

Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 21,68 – 22,00 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “ανέκρουσε πρύμαν” ο Περσέας (4,58%), προσοχή αν δώσει ανοδική διαφυγή ο ΟΛΘ (+1,82%), με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, μετά την αποκοπή μερίσματος η Mermeren (+2,91%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+2,95%), ενώ αντέδρασε, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η Ιντρακόμ (+0,62%).

Επιστροφή των αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+1,18%), Profile (+3%), Cenergy (+1,98%), Lavipharm (+2,56%), Intralot (+6,07%), Quest (+2,48%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+5,77%), οι τελευταίες εξελίξεις με τον Μπήτρο έφεραν σχετική κινητικότητα στην ΣΙΔΜΑ (+20%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (-4,15%), ενώ στην Sato (-20%), το Δικαστήριο της 9/5 που αφορούσε την έφεση της εισηγμένης για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων, αναβλήθηκε για τις 19/9.

Δεν έφερε δραματικές μεταβολές, στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, η σημερινή ανοδική αντίδραση.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Πρώτη αντίσταση στην ζώνη 743 – 758 και στήριξη στις 708 – 705 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020. Πρώτη αντίσταση στις 1940 – 1950 μονάδες και επόμενη στήριξη στις 1861 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Ο Μάιος μας έφερε πτώση στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Με το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έπεφτε 5,5%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης 9,4%. Φυσικά σήμερα Παρασκευή είδαμε μια ανοδική αντίδραση, αλλά τα ποσοστά πτώσης είναι σημαντικά για τους Ενασχολούμενους με το Χ.Α.”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Από τεχνική άποψη, τα τελευταία 10 χρόνια ότι τάση πάρει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, τη διατηρεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ενώ το τέλος Ιουλίου μας βρίσκει με κυρίαρχη την τάση του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου. Υπάρχουν φυσικά αντιδράσεις και ανατροπές και το 2013 ήταν μια χρονιά που τα παραπάνω δεν ίσχυσαν καθόλου.

Πάντως με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, αν η έντονα ανοδική αντίδραση της Παρασκευής δεν συνεχιστεί και τη Δευτέρα και αν δεν μας φέρει πάλι στις 750 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τότε πρέπει να περιμένουμε η πτωτική τάση να διατηρηθεί μέχρι το τέλος Μαϊου και τα πράγματα να μην βελτιωθούν πολύ για το Καλοκαίρι.

Σε διεθνές επίπεδο, μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής – Κίνας, ενώ και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δεν πάνε καλά.

Στην Ελλάδα είμαστε στις τελευταίες βδομάδες μιας εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής περιόδου, που δυστυχώς αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις πολλαπλές εκλογές του Μαϊου, ενόψει των Εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

Οι Επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αλλά και να έχουν τα αυτιά και τα μάτια ανοικτά. Σε προεκλογικές περιόδους γίνονται “χάρες” που επηρεάζουν τομείς τις Οικονομίας.

Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε κλάδους της Οικονομίας καθώς και τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους να διαφοροποιούνται από τη γενική τάση.

Παραμένω στην άποψη ότι τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2018, αλλά και το γύρισμα της Οικονομίας σε πιο αναπτυξιακά μέτρα, ακόμα και από την παρούσα Κυβέρνηση, μπορεί να προσφέρουν αποδόσεις σε όσους επιλέξουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

“Κατά τη διάρκεια του Μαϊου, καλό είναι να υπάρχει ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια σε ποσοστό τουλάχιστον 30%”, υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Στο Γενικό Δείκτη παρά τη ‘καδμεία νίκη’ των αγοραστών (η φράση χρησιμοποιείται στην περίπτωση όπου μια νίκη συνεπάγεται τέτοιες επιπτώσεις, που καταλήγει να ισοδυναμεί με ήττα), να εισέλθουν μέσα στη ζώνη αντίστασης των 770 με 780 μονάδων, οι απώλειές τους ήταν τελικά τόσο βαριές που δε μπόρεσαν, παρά την πλάγια σταθεροποιητική κίνηση, να επιτύχουν διαγραμματική προέλαση άνω των 780 μονάδων”, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το αποτέλεσμα αυτής της έντονης αδυναμίας διαπερατότητας, φάνηκε πολύ σύντομα με τη καθοδική επανένταξη του Γενικού Δείκτη μέσα στο κανάλι του Μαρτίου, έχοντας πλέον ως κάτω όριο στήριξης τις 722 μονάδες. Σημείο, όπου οι πωλητές φλέρταραν εντόνως κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πιθανή καθοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου, θα δώσει πτωτικά το μήκος του τρωθέντος καναλιού, δίνοντας έτσι διαγραμματικά ως στόχο την περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ των 700 με 690 μονάδων. Η εμφανής όμως άρνηση ενός πτωτικού περάσματος από τις 722 μονάδες, θα αναπτερώσει το ηθικό των αγοραστών, δίνοντας άλλη μια ευκαιρία αντιπαράθεσης με τις 760 μονάδες.

Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποχαιρέτησε το ανοδικό κανάλι μεσοπρόθεσμης τάσης, ανοίγοντας, πλέον, μετά και τη καθοδική ρήξη των 1930 μονάδων, οπτική επαφή με τη στήριξη των 1855 μονάδων. Άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι ο χαρακτηρισμός ως “κίβδηλης” της αποτυπωμένης διάσπασης, με την γρήγορη, δίχως δεύτερη σκέψη, επανείσοδο του FTSE25 μέσα στο επίπεδο των 1953 με 1970 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά το Τραπεζικό δείκτη, η επικίνδυνη πλευρική κίνηση κρούσης με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, έδωσε τη καθοδική λύση, που αναμέναμε στις 645 μονάδες, προκαλώντας στη συνέχεια βίαιη βύθιση προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 565 με 550 μονάδων.

“Ως θετική ανατροπή της βραχυχρόνιας τάσης, θα χαρακτηρίζαμε μια ανοδική κίνηση ‘γεμίσματος’ του χάσματος της περασμένης Δευτέρας μεταξύ των 634 με 626 μονάδων”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής – Κίνας, δεν ήταν παρά μια άριστη αφορμή να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες η Αγορά, μετά από ένα ράλι τεσσάρων μηνών” εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έφθασε στην μέγιστη τιμή του Γενικού Δείκτη να γράφει κέρδη έως και 28% από την αρχή του έτους, οδηγώντας την κούρσα των αποδόσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με βάση τα αποτελέσματα των εταιρειών του 2018, θα μπορούσε να ισχύσει το “πολύ γρήγορα – πολύ πάνω”.

Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, σε αντίστοιχες συγκυρίες, έτσι και τώρα οι Επενδυτές κινούνται στην λογική της τάσης, κλειδώνοντας κάποιες αποδόσεις και αναζητώντας χαμηλότερα σημεία εισόδου που δημιουργεί το “γρήγορο χρήμα”, το οποίο, ως επί το πλείστον, είναι και πιο “αδύναμο” να αντέξει συνθήκες έντονων και συνεχών διακυμάνσεων.

Ωστόσο σε αντίθεση με το ξεκίνημα της χρονιάς, υπάρχουν, πλέον, νέες υπολογίσιμες δυνάμεις. Ο Απρίλιος έδειξε ότι υπάρχουν και εγχώριες δυνάμεις που μπορούν να “βάλουν πλάτη” σε μια τάση ακόμα και μετά από μια πολύμηνη άνοδο: Οι Έλληνες ήταν αγοραστές με εισροές 19 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, τα οποία μάλιστα προήλθαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της δραστηριοποίησης των κωδικών Ιδιωτών, οι οποίοι, πληθυσμιακά, ξεπέρασαν τις 25.000.

Το πλήθος των κωδικών που πήραν μέρος στην Αγορά, έστω και με μία πράξη, είναι το καλύτερο από τον Ιούνιο του 2017.

Αντίστοιχα υψηλές ήταν και οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, οι οποίες έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ και η οποία είναι η καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριου του 2018, όταν είχαν εισρεύσει στα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού 28 εκατ. ευρώ.

Η ειδησεογραφία συνεχίζει να τροφοδοτείται με επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα, δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την λήξη της διορίας για την δημοσίευση της χρήσης, ήρθαν τα καλά νέα από τα τρίμηνα της Coca Cola και του Μυτιληναίου. Επιπλέον μετά από καιρό υπάρχει μια πιο θετική προσέγγιση των Τραπεζικών μετοχών, που είτε από την ένταξη τους στον MSCI, είτε ενόψει των εγκρίσεων των πλάνων τιτλοποίησης, έχουν πείσει κάποια συντηρητικά χαρτοφυλάκια να κάνουν κάποιες δειλές κινήσεις τοποθετήσεων.

Η ατζέντα στο “από εδώ και πέρα” θα γίνεται όλο και πιο προεκλογική, αποτιμώντας εξαγγελίες και την διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου Κόμματος.

Η αυτοδυναμία, ή τα ενδεχόμενα Συγκυβέρνησης με διάφορους συνδυασμούς, θα αποτυπωθούν στις τιμές μετά τις Ευρωεκλογές, όπου πλέον θα υπάρχει ένα ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο δείγμα προς ανάλυση.

Τεχνικά, η πίεση των τιμών ήταν σφοδρή και ανάλογη του μεγέθους της ανόδου που είχε προηγηθεί κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες. Η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών, για να επανέλθει στην συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημέρων.

Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν μετά από την τρίμηνη παραμονή τους σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, φλερτάροντας πλέον με τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές Αγορές, καθώς οι διορθώσεις, μετά από πολύμηνες ανόδους, είθισται να είναι γρήγορες, απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου.

Η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η “ταλαιπωρία” του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί, προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων, που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσει το νευρικό τέμπο της τρέχουσας, ακολουθώντας τις τάσεις στο εξωτερικό, οι οποίες ξαναπήραν το “πάνω χέρι” στην διαμόρφωση της εγχώριας ψυχολογίας.

Επισημαίνουμε ωστόσο ότι τέτοιες διορθώσεις προσφέρονται ως επίπεδα εισόδου σε ανοδικές Αγορές, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και η τακτική των σταδιακών τοποθετήσεων ως η βέλτιστη για την διαμόρφωση των μεσοσταθμικών τιμών κτήσεων.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI (13/5), όπου με μεγάλες πιθανότητες παίζει η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στην σύνθεση του βασικού δείκτη. Από πλευράς αποτελεσμάτων η Εθνική συνεχίζει την ροή ανακοινώσεων για το α’ τρίμηνο του 2019, το απόγευμα της Τρίτης 14/5. Την επόμενη ημέρα είναι η σειρά της Mermeren Kombinat να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα ανακοινώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου είναι και πάλι σειρά της Εθνικής Τράπεζας να ξαναβγεί στο προσκήνιο, αυτή την φορά ανακοινώνοντας στο Λονδίνο το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη τριετία, με έμφαση στην μείωση των NPΕs, υψηλότερη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τις κεφαλαιακές δράσεις που αφορούν το χρονοδιάγραμμα για Εθνική Ασφαλιστική και Πανγαία.

“Την Παρασκευή 17 Μαΐου, κλείνουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Μάιο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με αρνητικά πρόσημα κινείται η Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Το Βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, σε τριμηνιαία βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και Οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8%, από 1,4% τους προηγούμενους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, όπως ενημέρωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Ερχόμενοι στις ΗΠΑ, η καμπύλη των αποδόσεων των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων αντιστράφηκε την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από την απόδοση του 3μηνου εντόκου. Οι Αναλυτές θεωρούν ότι όταν γίνεται αρνητικό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για ενδεχόμενη ύφεση.

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε σήμερα η αύξηση στο 25% των Αμερικανικών δασμών, σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $200 δισ.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε νεότερη ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει “ότι δεν είναι σε καμία απολύτως βιασύνη, για να οριστικοποιήσει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα”, την ώρα που οι Διαπραγματευτές και των δύο Πλευρών ετοιμάζονται για τη δεύτερη μέρα συνομιλιών στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο 0,4%. Ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2%, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Οι ισχυρές επιδόσεις του ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, ισορροπούν τις αδυναμίες στη Ρουμανία”, αναφέρει η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και επιβεβαιώνοντας τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή. Στα 14 ευρώ προσδιορίζεται η τιμή - στόχος.

Από την πλευρά της η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή του ΟΤΕ και σημειώνει πως μία ενδεχόμενη πώληση των Ρουμανικών δραστηριοτήτων θα αποτελούσε θετική εξέλιξη.

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης δύο συστημικών Τραπεζών και υποβάθμιση των άλλων δύο προχώρησε η Morgan Stanley, η οποία, σε νέα έκθεσή της, σχολιάζει πως η τιτλοποίηση είναι απίθανο να αποτελέσει τη λύση για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες.

Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις συστάσεις για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε “overweight”, από “equalweight” και υποβαθμίζει αυτές των Πειραιώς και Alpha Bank σε “underweight”, από “equalweight”. Για την Εθνική, η τιμή - στόχος δίνεται εστα 3,10 ευρώ ανά μετοχή, για τη Eurobank στα 1 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,3 ευρώ και για την Αlpha Bank στα 1,2 ευρώ.

Όπως αναφέρει η MS, “το ‘ανοδικό κύμα’ έχει παρασύρει υψηλότερα όλες τις Ελληνικές Τράπεζες, από την αρχή του έτους, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη”.

Αναπτυξιακή ευκαιρία στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ βλέπει η Edison, σε έκθεση με την οποία ξεκινά κάλυψη για την μετοχή της εισηγμένης. Σύμφωνα με τον Οίκο, η τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ υποδηλώνει discount περίπου 30% σε σχέση με το μέσο Ρ/Ε των Ευρωπαϊκών εταιρειών Κοινής Ωφέλειας.

Το μοντέλο αποτίμησης με τη μέθοδο “RAB” δίνει μια τιμή - στόχο στα 2,83 ευρώ

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της Σελόντα από την Κύρια Αγορά, στην Κατηγορία Επιτήρηση, λόγω εμφάνισης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Η μεταφορά των μετοχών θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Μαΐου 2019.

Επίσης, οι μετοχές της Creta Farm, η οποία εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, θα μεταφερθούν από την Κύρια Αγορά, στην Κατηγορία Επιτήρηση, εφόσον η εταιρεία εξακολουθεί να εμπίπτει στο εν λόγω κριτήριο και μετά την ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου και την τυχόν επανακατάρτιση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2018, σε συνέχεια του εν λόγω ελέγχου και την άρση αναστολής των μετοχών της.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 743,25 μονάδες (+2,01%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 737,35 (+1,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 736,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,01%.

Ο τζίρος στα 50,5 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το “κόκκινο” οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΛΑΜΔΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Jumbo και Lamda Development.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει σχετική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.906 συμβόλαια).

Στα 7.294 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.602 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.393, 1.167 για τον Μάιο, 219 για τον Ιούνιο και 7 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.906,25) κινήθηκε μεταξύ 1.898,5 και 1.927 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.180), Alpha Bank (5.631), Πειραιώς (5.651), ΔΕΗ (947), Εθνική (19.521), MIG (1.015), Cenergy (100), ΓΕΚ (119), ΟΠΑΠ (290), ΑΔΜΗΕ (181), ΟΤΕ (337), Ελλάκτωρα (703), Viohalco (172), Ιντρακόμ (256), Μυτιληναίο (414).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.389, Alpha Bank 44.168, Εθνική 31.723, MIG 71.808, ΔΕΗ 13.198, Πειραιώς 23.554.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                    Name of Issuer                        NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.037.625 τεμ., (από 43.315.245 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.375.329 τεμ. (25.375.329), ΔΕΗ 6.633.510 τεμ. (6.663.510), Eurobank 83.955.214 τεμ. (83.740.213), Εθνική 16.193.288 τεμ. (16.037.288), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.250.620), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v