Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το stock picking

H κάμψη του όγκου συναλλαγών και η αποκόμιση κερδών από βραχυπρόθεσμους παίκτες διαμορφώνουν την εικόνα στην εγχώρια αγορά. Ποια blue chips και ποιοι τίτλοι της περιφέρειας βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο των επενδυτών.

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το stock picking

Με... καθίζηση τζίρου ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα, που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 847,36 με εβδομαδιαία κέρδη 3,85%, τον Δείκτη Τραπεζών στις 794,39 και άνοδο 7,68%, τον FTSE25 στις 2.148,69 με 3,4% και τον FTMid Cap στις 1.269,58 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών φθίνουσα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για να διαμορφωθεί την Παρασκευή στα 56,7 εκατ. με το 48% να πραγματοποιείται μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σημαντικό μερίδιο να αλλάζει χέρια σε τίτλους των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Viohalco κ.ά.

Εμφανής, από την Τρίτη και μετά η προσπάθεια ορισμένων funds και traders να "κλειδώσουν" ένα μικρό μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, που μετρούν σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός και 3μηνου.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως για τον τραπεζικό κλάδο η απόδοση σε αυτά τα τρία χρονικά διαστήματα διαμορφώνεται σε 7,68%, σε 31,56% και 36,47%. Εάν μετρήσουμε από την αρχή του έτους το ποσοστό φθάνει στο 80,70% για τον ΔΤΡ, κάτι που δικαιολογεί μέρος αυτών των πωλήσεων για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Για τον ΓΔ μπορεί να επιτεύχθηκε ο κύριος στόχος, δηλαδή ένα "κλείσιμο" στις 850 μονάδες, σε διάστημα εβδομάδος, αλλά το ότι έχει ανέβει το stop στις 840 μον. μπορεί να σημαίνει αρκετά, αρχής γενόμενης από την συνεδρίαση της Τρίτης.

Η αργία της Δευτέρας ήταν ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησε ορισμένους σε... προληπτικές πωλήσεις, λόγω της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, τα γεωπολιτικά που συντηρούν την ένταση στην περιοχή. Ωστόσο ούτε ο S&P 500 με την εικόνα της Παρασκευής, ούτε το GREK/ETF έδιναν σήμα για μεγαλύτερης έκτασης πωλήσεις. 

Στην περίπτωση, που δεν επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα εκτός, στο ΧΑ οι traders έχουν κάθε λόγο να δοκιμάσουν και νέες περιορισμένης έκτασης πωλήσεις/κατοχύρωση θέσεων, αλλά και κινήσεις σε επί μέρους μετοχές με διαμορφωμένη long τάση που αφήνουν περιθώριο για συνέχιση της αντίδρασης τους υψηλότερα.

Για τον ΓΔ η πρώτη περιοχή αντίστασης είναι πέριξ των 855 μονάδων, για τον FTSE25 στις 2.178 και για τον ΔΤΡ στις 810 μονάδες. Αυτές οι 3 περιοχές/τιμές είναι οι εν δυνάμει στόχοι των long για τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις ενόσω πλησιάζουμε προς την αναμέτρηση της 7 Ιουλίου. Ενα στοιχείο, που χρήζει συνεκτίμησης... η σταδιακή μείωση του τζίρου από Τετάρτη σε Πέμπτη σε Παρασκευή δείγμα πως από το 8ο Grreek Forum δεν προκύπτει άμεση ενεργοποίηση εισροών/αγορών από Νέα Υόρκη και Λονδίνο προς Αθήνα.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αντιθέτως, θα λέγαμε, πως στο 3ήμερο παρατηρήθηκε μία μικρής έκτασης διανομή τίτλων σε "τοπικά" υψηλά και συγκεκριμένα σε Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.ά. ενώ νέες θέσεις ελήφθησαν από long σε τίτλους των Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean κ.α. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως από Τρίτη δεν θα πρέπει να περιμένουμε συνολική κίνηση των blue chips, αλλά κινήσεις stock picking και rotation από τίτλους του δείκτη σε άλλους τίτλους της ιδίας κατηγορίας.

Εβδομάδα γενικών συνελεύσεων με την Τρίτη να συγκαλούνται για Coca Cola, Sarantis, Πλαστικά Θράκης, Κτήμα Λαζαρίδη, Εθνική Πανγαία, Mevaco με την αγορά να περιμένει ειδήσεις από 2-3 εισηγμένες.
Επί μέρους κινήσεις, ανακοινώσεις πιθανότατα θα συντηρήσουν τη μόχλευση που τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαχυθεί σε μετοχές του FT Mid Cap αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών, με την...περιφέρεια να... ξεπροβάλλει και πάλι στα τερματικά των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Στο 42,92% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Attica Bank, στο 17,89% της MIG, στο 26,25% της ΑΕΓΕΚ μερικές ενδεικτικές ενός κλίματος που έχει διαμορφωθεί εδώ και 3-5 εβδομάδες.

Rotation συγκεκριμένης ρευστότητας που από την στιγμή που τοποθετείται σε μετοχές με πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή αξία μπορεί να αποδώσει διψήφια κέρδη. Ενδεικτική η ανάρτηση μας, για τον κλάδο της πληροφορικής- Παρασκευή στον Εκηβόλο- με την Profile να κάνει την αρχή προ μηνός και κυκλικά να ακολουθεί στο σύνολο των εταιρειών του ευρύτερου κλάδου.

Ρευστότητα, μέρος της οποίας αρχίζει να "βλέπει" και προς τον κλάδο των κατασκευών- στη δεύτερη ταχύτητα εταιρειών λ.χ. ΑΕΓEΚ- ενώ το 21,59% της ΑΒΑΞ σε διάστημα μηνός ενισχύει την συγκεκριμένη προσέγγιση.

Στο 12,15% η ΕΚΤΕΡ- από τις μικρές του κλάδου- στο 26,25% η ΑΕΓEΚ, με "βλέψεις" για υψηλότερα η Ιντρακάτ, κινητικότητα που διαμορφώνεται και σε άλλες ομάδες μετοχών λ.χ. σε Revoil, εκ νέου σε Μοτοδυναμική, σε Καμπά, σε Ελτράκ κ.α από αυτές τις κατηγορίες.

Το πιθανότερο είναι, πως το κυνήγι των αποδόσεων στην λεγόμενη «περιφέρεια» θα συνεχιστεί από την στιγμή που μέχρι το πρωί της Τρίτης δεν θα προκύψουν αρνητικές εξελίξεις που θα δώσουν πλεονέκτημα στους short.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v