Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνει στο τέλος το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 865 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, ανακάμπτοντας από τις μεσημεριανές πιέσεις. Ανοδικό γύρισμα για τράπεζες, αξιόλογα κέρδη για ΔΕΗ. Σε μέτρια επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές και ο τζίρος.

Επιταχύνει στο τέλος το Χρηματιστήριο

 Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με θετικό πρόσημο το «κλείσιμο» του Ιουνίου.

Σε ανάλογο ρυθμό αλλά με πιο συντηρητικές κινήσεις στο ΧΑ, λόγω (κυρίως ) της εύλογης αποκόμισης μέρους των διψήφιων υπεραξιών που δίνει η ελληνική αγορά σε διαστήματα 3μήνου και 6μήνου και ένα 8,33% σε διάστημα μηνός. Μόνο για τον Ιούνιο, το ΧΑ δίνει απόδοση 4 φορές πάνω από τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο. 

Σε μάλλον μέτρια επίπεδα τόσο οι συναλλαγές όσο ο τζίρος και μάλιστα σε σχέση με τα μεγέθη των προηγούμενων 4-5 συνεδριάσεων, ένδειξη πως ούτε οι πωλητές είναι επίμονοι αλλά ούτε και οι αγοραστές ανυπόμονοι. Φαίνεται πως με την αύξηση του τζίρου για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις -από Τρίτη έως και Πέμπτη- καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος αυτών που επιχειρούν ένα στοίχημα στις πολιτικές εξελίξεις και στο αποτέλεσμα της κάλπης, στις 7 Ιουλίου.

Το ενθαρρυντικό από την τεχνική πλευρά είναι το ότι σήμερα επιχειρήθηκε να ανέβει ένα... σκαλοπάτι ο ΓΔ, διερευνώντας περιοχές πάνω από τις 860 μονάδες. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας η καταγραφή «τοπικού υψηλού» στις 865,42 μονάδες, σημείο που είχε να προσεγγίσει ο δείκτης από τα τέλη Ιανουαρίου 2018.

Μιλάμε για ένα ικανό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου η αγορά υποχώρησε έως και χαμηλότερα των 600 προς τις 590 μονάδες (διπλός πυθμένας μέσα Νοεμβρίου-μέσα Δεκεμβρίου), τοπικός πυθμένας απ' όπου σταδιακά ξεκίνησε η... ανάσυρση και από τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ανοδική διόρθωση, με ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα σε τραπεζικά αλλά και σε blue chips.

Σε οριακό σημείο ο ΓΔ, λίγο πριν τις 15:00, με όλη την αρχική αντίδραση έως τις 865 μονάδες να έχει χαθεί, καθώς τόσο στις τραπεζικές όσο και στα περισσότερα βαριά χαρτιά καταγράφονται κινήσεις «αποκόμισης υπεραξιών». 

Στις 774 μονάδες ο ΔΤΡ, διορθώνοντας από το αρχικό υψηλό των 782,48 και στις 2.198 από τις 2.210 μονάδες ο FTSE25.

 Με το 39% να πραγματοποιείται στις τραπεζικές (κατά σειρά σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς), με τις 3 από τις 4 σε αρνητικό πρόσημο και σταθερή την Alpha Bank στο 1,67 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για τα 21 blue chips του δείκτη, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να έχει επιβαρυνθεί σταδιακά μετά τις 14:30, καθώς κινήσεις profit taking σημειώνονται σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. 

Στις 57/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετά το αρχικό 2/1 , με μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για τίτλους κυρίως από τη ΜμΚατηγορία.

Moda Bagno με 6,74%, Intrakat με 6,23% (και τζίρο 265 χιλ. ευρώ, στις 15:05), ΑΒΑΞ, Entersoft, Intralot, MIG, Alumil κ.α. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v