Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές

Σε επίπεδα άνω των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κινητικότητα πρωτευόντως στις τραπεζικές μετοχές. Σε αναμονή των φορολογικών μέτρων η αγορά.

ΧΑ: Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές

Διερευνητικές οι κινήσεις των traders, καθώς η τάση παραμένει... μεικτή, με περίπου ίσες πιθανότητες για συνέχιση της χθεσινής διόρθωσης (σε Ευρώπη και Wall Street) ή μίας αντίδρασης.

Οριακά πάνω ο DAX στις 12.378 μονάδες, με εμφανή την προσπάθεια για αναζήτηση κατεύθυνσης, την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε αρχικά ανοδικό ξεκίνημα, με ενδεικτικό το 0,20% από τις 3.011 μονάδες για τον S&P 500. 

Στα καθ' ημάς, μένει να φανεί εάν σήμερα το ΧΑ θα ακολουθήσει -όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα- ετεροχρονισμένα τη χθεσινή διόρθωση των ξένων αγορών ή θα βγουν αντιστάσεις από την πλευρά των long. 

Πάνω από το όριο των 880 μονάδων, του ΓΔ, οι κινήσεις των δύο πλευρών σε στενό εύρος διακύμανσης, με ελεγχόμενες τις πράξεις (πώλησης/αγοράς), κάτι που δείχνει τη διστακτικότητα αμφοτέρων. 

Συναλλαγές και τζίρος χαμηλότερα των μεγεθών της χθεσινής συνεδρίασης, θυμίζοντας πως στο τέλος «μετρήθηκε» αξία συναλλαγών κοντά στα 80 εκατ. ευρώ (σε ανοδική κίνηση τραπεζικών και blue chips). Συνεπώς έχει τη σημασία του το να δούμε σήμερα εάν διορθώσει η αγορά, με τι προσφορά/τζίρο θα γίνει αυτό. 

Ελάχιστα πάνω από το όριο του 2% το ελληνικό 10ετές, στον ρυθμό μίας μικρής αντίδρασης σε όλες τις ευρω-αγορές κρατικών τίτλων, με αφορμή τις δηλώσεις Ντράγκι και τη διατήρηση του επιτοκίου στα αυτά επίπεδα. 

Πάνω από τις 775 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, αλλά με υποτονική -προσώρας- κινητικότητα και ενδιαφέρον περισσότερο στην Πειραιώς (καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο), δευτερευόντως σε Εθνική και Alpha Bank. Στο μείον η Eurobank. 

Πάντως χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και για τις εισηγμένες, καθώς κατατίθενται στη Βουλή μέτρα που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν μείωση του φόρου στο 24% (από 28% και σε 20% από το 2020) όπως και μείωση του φόρου στα έσοδα από μερίσματα (στο 5% από 10%). Μέτρα, προφανώς επ' ωφελεία των εισηγμένων, γι' αυτό θα περίμενα -κάποια στιγμή- να αρχίσουν να αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά, στο ταμπλό. 

Μεικτές τάσεις, με περιορισμένες συναλλαγές σε όλα τα blue chips, ενδεικτικό το ότι στη μετοχή της Coca Cola, λίγο πριν τις 11:00, είχε γίνει μόλις μία πράξη, για... 3 τίτλους της εταιρείας. 

Σε Eurobank, που έχει μία σχετική πίεση, ο μεγαλύτερος τζίρος, με Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος κ.α. να ακολουθούν. Ωστόσο για όλες τις αναφερθείσες μετοχές, ο τζίρος είναι πολύ κάτω σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και τον μέσο όρο εβδομάδας (στα 66 εκατ., σύμφωνα με την Alpha Trust). 

Με λίγη περισσότερη πίεση οι πωλητές, σταδιακά μετά τις 11:05, με τον ΓΔ στο μείον 0,15% και τον ΔΤΡ να «γυρνά» χαμηλότερα, στο κόκκινο, προς τις 773 μονάδες. 

Στις 34/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Κινητικότητα από την πλευρά των αγοραστών σε ΕΛΓΕΚΑ, Βιοσώλ, ΑΒΑΞ, Intertech, Περσεύς, Ιντρακόμ, Ιατρικό κ.α. 

Πάντως υποτονικές είναι οι διαθέσεις και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v