Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης

Πρόσκαιρη αποδείχτηκε η αντίδραση που προκάλεσε η ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Οι βασικοί δείκτες έφτασαν μια ανάσα πριν το «πράσινο» αλλά οι πωλητές επανέκαμψαν.

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης

Μεταξύ ύφεσης και διεύρυνσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Με τη μεταβλητότητα στα ύψη, καθώς σε διαστήματα 30' η μεταβολή για βασικούς δείκτες και μετοχές οδηγεί τους traders από αγορές σε πωλήσεις και τις μετοχές από τα υψηλά στα χαμηλά.

Ενδεικτική η διακύμανση του δείκτη DAX, σε εύρος μίας ποσοστιαίας μονάδας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή με το που διαδέχθηκε την ανακοίνωση «εκτόξευσης» του ΡΕΡΡ, η πρόβλεψη για μεγάλη ύφεση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εκ προοιμίου γνωστό πως η σημερινή συνεδρίαση και στο ελληνικό χρηματιστήριο θα χαρακτηριζόταν από τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων, αλλά και τα νεότερα για τον (αρνητικό) ρυθμό ανάπτυξης.

Σε λίγα λεπτά και η αλλαγή στάσης (κατ' αρχάς) των traders, οι οποίοι ακολουθώντας τον ρυθμό των συναδέλφων τους σε Φρανκφούρτη και άλλες αγορές, από αγοραστές μέχρι τις 15:45 «γύρισαν» σε πωλητές, με συνέπεια την εκ νέου διεύρυνση των απωλειών για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Σε σχήμα Μ η εικόνα διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, στο εύρος των 658,90-674,73 μονάδων, με το τοπικό υψηλό να καταγράφεται λίγο μετά τις 11:10. Ακολούθησαν ρευστοποιήσεις που εντάθηκαν με το «γύρισμα» των futures στη Wall Street, συνακόλουθα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Συνέχεια με προσπάθεια αντίδρασης, με τις απώλειες να περιορίζονται έως το 0,40%, την ώρα που γινόταν γνωστό το πακέτο της ΕΚΤ αλλά και σχεδόν άμεσης διόρθωσης, με τον Γενικό Δείκτη νωρίτερα έως 1,56% χαμηλότερα, στις 663 μονάδες.

Υψηλή μεταβλητότητα, αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα τόσο στις ανοδικές αντιδράσεις όσο και στις διορθώσεις. Σε γενικές γραμμές, ισορροπημένη η σχέση πωλητών-αγοραστών και στις 4 κινήσεις της αγοράς.
Κλάδος με ευρύτερη διακύμανση ο τραπεζικός, με αυξημένες intraday/trading κινήσεις στο εύρος των 338,63-359,70 μονάδων.

Στην περιοχή των 1.600 και στο εύρος των 1.588,60-1.625,67 μονάδων ο FTSE25, με αυξημένο τζίρο σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ETE, TITANC, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, OTE, Jumbo. Ενδεικτικό το ότι μόνο στη μετοχή της Mytilineos υπερίσχυαν οι αγοραστές, στα 7,76 ευρώ.

Στα 54,5 εκατ. ο τζίρος, με τα 4,06 εκατ. μέσω πακέτων, λίγο μετά τις 16:05.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v