Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα κρίσιμα ορόσημα για το χρηματιστήριο

Η πορεία των διεθνών αγορών αναμένεται να παίξει τον πρώτο ρόλο για την κατεύθυνση των ελληνικών μετοχών την επόμενη εβδομάδα, μετά τη χαμηλή πτήση στη Wall Street από τα υψηλά. Πόσο ακόμα θα αποδίδει η τακτική του stock picking.

Ποια είναι τα κρίσιμα ορόσημα για το χρηματιστήριο

Με οριακά θετικό πρόσημο, παρά την διόρθωση της Παρασκευής, διαμορφώθηκε η απόδοση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Στις 639,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.531,48 ο FTSE25, στις 333,06 ο Δείκτης Τραπεζών.

Μεγαλύτερη η θετική μεταβολή (2,37%) για τον τραπεζικό, από τα blue chips (1,20%) με την αξία συναλλαγών να «τσιμπά» ένα 50% (σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου), ωστόσο παραμένει μέτρια, καθώς περιορίζεται σε λιγότερα από 35 εκατ.

Για ακόμη μία, 14η σερί, εβδομάδα το ΧΑ παραμένει «εγκλωβισμένο» σε στενό εύρος με traders και επενδυτές να ενεργούν κυρίως στη λογική του stock picking. Τακτική, που και τον Αύγουστο απέδωσε (συγκριτικά πάντα) και θα συνεχιστεί μέχρι νεοτέρας. Μέχρις ότου διαμορφωθεί τάση απεγκλωβισμού είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Οι 610/600 και 650/660 μονάδες παραμένουν τα δύο όρια, με το «κλείσιμο» του ΓΔ χαμηλότερα των 643 μονάδων να έχει (ξανά) δώσει ένα μικρό προβάδισμα στους πωλητές.

Εβδομάδα με σημαντικά ορόσημα, αυτή που ξεκινά με την Wall Street σε αναζήτηση νέων επιπέδων ισορροπίας και την Φρανκφούρτη να επηρεάζεται διορθωτικά από την Νέα Υόρκη.

Στις 3.427 μονάδες ο S&P500, χαμηλότερα 2,10% σε διάστημα εβδομάδος αλλά με θετικό πρόσημο 2,26% σε μηνιαίο. Τεχνικά, ο ενδεχόμενο δοκιμασίας χαμηλότερων στηρίξεων για τον δείκτη, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από αυτό της άμεσης ανοδικής επαναφοράς.

Στις 30,78 ο δείκτης VIX/CBOE σε απόσταση ασφαλείας από το πρώτο όριο (stop για long θέσεις) των 40 , με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εβδομάδα.

Για την Ευρώπη, η προσοχή στρέφεται στην Φρανκφούρτη, σε αναμονή της συνεδρίασης του governing council της ΕΚΤ, και των όποιων ανακοινώσεων την Πέμπτη, και την θέση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ενώ το προηγούμενο διάστημα διάφορα στελέχη της Τράπεζας έχουν βγει με δηλώσεις τους να αποκλείσουν το ενδεχόμενο λήψης συγκεκριμένων δράσεων, άμεσα, από την Πέμπτη, ας περιμένουμε να ακούσουμε την επικεφαλής της ΕΚΤ. Αυτό γιατί τον Αύγουστο οι τιμές στη ζώνη του ευρώ έπεσαν κατά 0,4% , ενώ τον Ιούλιο είχε υποχωρήσει στο ιστορικό 1,2%.

Οσοι αναφέρονται σε «ιαπωνοποίηση» της ΕΕ, εύλογα θα περιμένουν την Γαλλίδα πρόεδρο της ΕΚΤ μην τυχών και...θα δείξει. Στην περίπτωση, που ανακοινωθούν νέες δράσεις (ή η δρομολόγηση τους) θα μπορούσε, έμμεσα, να επηρεαστεί θετικά ο τραπεζικός κλάδος. Στα 0,40 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 1,18 της Εθνικής, στα 0,589 της Alpha Bank και στα 1,212 ευρώ της Πειραιώς.
Διαφορά για την αγορά, όσον αφορά στους δείκτες, θα γίνει μόνο μέσω των τραπεζικών, καθώς τα «βαριά» blue chips διαμορφώνονται σε σχετικά εύλογες αποτιμήσεις.

Για τον FTSE25 η περιοχή των 1.550 μονάδων αποδείχτηκε, για ακόμη μία φορά, ισχυρή αντίσταση (όπως οι 648 για τον ΓΔ) με τις 1.555 να παραμένει το σημείο stop για τις short θέσεις.

Στο σχετικό διάγραμμα είναι εμφανής οι τιμές, τεχνικής σημασίας.

Από τις μετοχές του δείκτη, ΟΤΕ και Coca Cola/HBC διόρθωσαν- την Παρασκευή- αισθητά.

Με 3,64% στα 13,23 και με 1,99% στα 22,66 ευρώ αντίστοιχα. Και μάλιστα, στη μετοχή του Οργανισμού, μόλις μία συνεδρίαση πριν είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές και στα 14 ευρώ.

Πιθανόν, αύριο Δευτέρα, να βγει αντίδραση για μία από τις δύο σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 4,33 η μετοχή της ΔΕΗ, πολύ κοντά στην πραγματοποίηση ενός "υψηλού 52 εβδομάδων", μετά το 8,03% της τελευταίας εβδομάδος.

Στο σχετικό διάγραμμα (του Ηλία Ζαχαράκη) δίνεται συγκριτική εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ με αυτήν του ΑΔΜΗΕ.

Πάνω από τα 15 ευρώ η Jumbo, θα φανεί, άμεσα, εάν η εν λόγω περιοχή μπορεί να αποτελέσει στήριξη ή ο τίτλος θα διορθώσει. Κάτι ανάλογο, με τη Mytilineos, στα 7,90 θα επιχειρηθεί να επανέλθει υψηλότερα των 8 ευρώ, τιμή που θα δοκιμαστεί ως στήριξη για τη μετοχή της ΟΠΑΠ.

Αδυναμία αντίδρασης των ΜΟΗ και ΤΙΤΑΝ, πάνω από τα 12 ευρώ, τιμή που θα δοκιμασθεί ως αντίσταση για την Τέρνα Ενεργειακή. Στα 6,24 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 5,18 τα ΕΛΠΕ, και στα 7,19 η ΕΥΔΑΠ που με εβδομαδιαίο ανοδικό (2,71%) μπορεί να "δει" προς τα 7,35-7,40 ευρώ.

Στην περιοχή των 835 μονάδων ο FTMidCap, με ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Autohellas, ΚΡΙ-ΚΡΙ να βγάζουν αντίδραση, με τάση ενεργή για υψηλότερες τιμές.

Ενδιαφέρουσα η εβδομάδα και στα επί μέρους, ξεκινώντας από αύριο με την ενημέρωση της Intralot σε θεσμικούς και αναλυτές, με τη γενική συνέλευση των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Reds (Πέμπτη, δες calendar/euro2day) αλλά και ανακοίνωση οικονομικών δεικτών (λ.χ την Τρίτη, για τον τομέα μεταφορών) κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v