Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τελευταίες κινήσεις για το κλείσιμο βιβλίων

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς. Το triple witching της Παρασκευής και οι αποδόσεις που προσέφεραν οι τελευταίες εβδομάδες. Το «χάσμα» που είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Χρηματιστήριο: Οι τελευταίες κινήσεις για το κλείσιμο βιβλίων

Στην τελική ευθεία για τον αποχαιρετισμό του 2020, με την τελευταία εβδομάδα, πλήρη συνεδριάσεων, καθώς τις δύο προσεχείς είναι οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Στις 779,04 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.864,89 ο FTSE25, στις 493,29 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.057,94 ο FTMidCap. Με το μέσο όρο αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (στα 110,39 εκατ.) για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (και μάλιστα χωρίς τις συναλλαγές του rebalancing λόγω MSCI).

Στα 58,8 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών, με πιο ορθολογικά αποτιμημένο μεγάλο μέρος των blue chips, εισηγμένων-σηματωρών και σταθερά υποτιμημένο το τραπεζικό κομμάτι, υπό την αίρεση -πάντα- της δραστικής μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πρέπει να γίνει.

Στο μείον 18,85% αρνητική η απόδοση, για τον FTSE25, για το 2020 έναντι 44,27%, για τον ΔΤΡ παρά την ανοδική διόρθωση 57,09% που βγήκε σε διάστημα μηνός. Ακριβώς αυτή η απόκλιση, το «χάσμα» τραπεζικών έναντι των blue chips είναι, για τους long, ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην αντίδραση του χρηματιστηρίου τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι την Παρασκευή, που λήγει η τέταρτη και τελευταία «τριπλή σειρά» στα παράγωγα, καταληκτικά μέχρι την συνεδρίαση της 23 ης Δεκεμβρίου.

Δεδομένου, ότι και τα τελευταία βιβλία «κλείνουν» αυτές τις ημέρες, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ότι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι και την συνεδρίαση της 18 ης του μηνός. Θα πείτε έχει και τόση σημασία, περαιτέρω κίνηση πέραν των 800 προς τις 805 μονάδες -όπου η κοντινή αντίσταση- ή ακόμη και τις 845 που θεωρείται αυξημένης σημασίας, κομβική περιοχή.

Σύμφωνα με την προσέγγιση όσων «έτρεξαν» στην αγορά από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, όχι και τόσο, καθώς σε διαστήματα τριμήνου και εξαμήνου εγγράφουν θετική απόδοση. Ενδεικτικά για τον τραπεζικό κλάδο, 55,40% και 41,77% αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους «αμοιβαιάδες», που με το θεαματικό «γύρισμα» του Νοεμβρίου «κλείνουν» θετικά τα χαρτοφυλάκια τους.

Στα 7,952 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ενεργητικού των ΟΣΕΚΑ, με τις εισροές να συνεχίζονται για ακόμη μία εβδομάδα, σε ομολογιακά, μεικτά, μετοχικά (κυρίως τα εσωτερικού).

Τεχνικά για τον ΓΔ όσο είναι σε διακύμανση πάνω από τις 759 μονάδες το long σενάριο παραμένει ενεργό. Για τον τραπεζικό κλάδο, που είναι και το «κλειδί» όσων προσβλέπουν σε κίνηση προς τις 805 θα πρέπει ο ΔΤΡ να βγάλει αντίδραση προς τις 518 μονάδες.

Στα 0,5794 ευρώ, η μετοχή της Eurobank, στα 2,01 της Εθνικής, στα 0,912 της Alpha Bank και στα 1,22 της Πειραιώς. Η Alpha Βank, αρχικά, και η Εθνική, που ακολούθησε ήταν οι δυο που «γύρισαν» τον κλάδο στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Από τα 0,83 έως τα 0,922 και τελική τιμή, στα 0,912 ευρώ, για την πρώτη. Από τα 1,8625 έως τα 2,099 και τελικά στα 2,01 για την δεύτερη. Πιθανότατα από αυτές θα κριθεί η τάση βραχυπρόθεσμα.

Συνεκτιμώντας, πως μέχρι την Παρασκευή είναι η προθεσμία για την οριστικοποίηση (ή όχι) της συμφωνίας Εθνικής- CVC Capital για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναλυτές δίνουν μικρό προβάδισμα στην ΕΤΕ (έναντι της Alpha Bank). Ωστόσο, πιθανά, αν όχι αύριο αλλά μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις να ζητηθεί η επιβεβαίωση (ή όχι) των 450 μονάδων, για τον ΔΤΡ.

Για τον FTSE25 η περιοχή των 1.920 μονάδων αποτέλεσε σημείο ενεργοποίησης πωλήσεων με συνέπεια την διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η διακύμανση του δείκτη, υψηλότερα των 1.814 μονάδων κρατά ενεργή την ανοδική φορά.

Εκτός από AlphaBank, Εθνική από τις μετοχές του δείκτη, long τάση διαθέτουν ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil.

Από τις μετοχές του FTMidCap, το ίδιο ισχύει για Quest, Attica Bank, Profile, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης. Για την τελευταία, ο Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει την έκτακτη Γ.Σ ,αύριο Δευτέρα,με θέμα τη διανομή μερίσματος 0,057/μτχ (από κέρδη προηγούμενων χρήσεων). Επίσης αύριο η μετοχή της Νίκας θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το 0,07/μτχ της επιστροφής κεφαλαίου. Την Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των 1,5 εκατ. μετοχών της Intrakat (που προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης). Την Τετάρτη η Attica Bank ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακής καλούνται να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου (0,17/μτχ), ενώ την Πέμπτη η μετοχή των Πλ. Θράκης θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα.

Στις διεθνείς αγορές, Brexit για Ευρώπη και Fed για ΗΠΑ, θα είναι στο επίκεντρο. Το βράδυ της Τετάρτης η Fed θα γνωστοποιήσει τις όποιες αποφάσεις της για τα αμερικανικά επιτόκια.

Στις 3.668,10 μονάδες ο S&P500 με μικρή διόρθωση 0,96% σε εβδομαδιαίο και θετικό ποσοστό 2,54% σε μηνιαίο. Στις 13.114,30 ο DAX, με απώλειες 1,39% και 0,77% στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Για την αγορά της Φρανκφούρτης να συνεκτιμηθεί η εφαρμογή σκληρού «απαγορευτικού», στην Γερμανία, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v