Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποδίδει το... τσούκου τσούκου ball

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με όπλο το stock picking και το rotation των πρωταγωνιστών συνεχίζεται η άνοδος. Στα τραπεζικά αποτελέσματα η προσοχή, στο επίκεντρο και ΟΠΑΠ-Mytilineos. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα small caps.

Χρηματιστήριο: Αποδίδει το... τσούκου τσούκου ball

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές φορές οι Αγορές σκέφτονται ανάποδα ή έτσι όπως τις βολεύει κατά περίσταση και η «σωστή» αντίδραση μπορεί να έλθει με σημαντική χρονοκαθυστέρηση και από άλλη αιτία.

Κάτι τέτοιο συνέβη χθες το βράδυ στη Wall Street, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με τους traders ανησυχούντες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πέρασε σε τεχνική ύφεση (το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, κατά 0,9% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Η εκτίμηση του Dow Jones έκανε λόγο για άνοδο 0,3%) και με τις συναλλαγές να ολοκληρώνονται μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και με αξιοσημείωτα κέρδη, καθώς επικράτησαν τα «στοιχήματα» των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά τα άσχημα μάκρο (Dow Jones +1,03%, S&P 500 +1,21%, Nasdaq +1,08%).

«Η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, παρά τους αντίθετους ανέμους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι «η απασχόληση παραμένει ισχυρή».

Προς απόλυτη επικράτηση των “sellers” οδεύει η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχωρίζει το -2,05% για τον δείκτη Hang Seng, με μόνη θετική παραφωνία τον αυστραλιανό ASX 200 (+0,98%).

Μικτές διαθέσεις και επιφυλακτικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Σήμερα, είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για +0,1%. Στη συνέχεια ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουλίου για την Ευρωζώνη, ο δείκτης PCE deflator (εναλλακτικός δείκτης πληθωρισμού) για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ενώ το απόγευμα το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακοινώνει τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις των λίγων traders που έχουν απομείνει να ασχολούνται με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς βλέπουν ότι το «τσούκου τσούκου ball» αποδίδει και με αργό ρυθμό και χαμηλές συναλλαγές, οι βασικοί δείκτες αναρριχώνται προς υψηλότερα επίπεδα, βοηθούμενοι από το συνεχιζόμενο «rotation» σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα α' 6μήνου 2022 Eurobank και Εθνική, στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α' 6μήνου η Πειραιώς.

Η προσοχή στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές του Οργανισμού είναι διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,30 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,90 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 13,65 ευρώ.

Η προσοχή και στη μετοχή της Μυτιληναίος, μετά τις εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, όπου δεν απέκλεισε την εισαγωγή της ΜΥΤΙΛ σε ξένο, μεγαλύτερο χρηματιστήριο ενώ, με βάση τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, εκτίμησε πως «το 2022 τα κέρδη θα είναι σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ».

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου το ενδιαφέρον παραμένει απόλυτα επιλεκτικό, μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί η αναρρίχηση των τιμών σε ΕΠΣΙΛ, ΣΕΝΤΡ, ΙΝΤΕΚ, ΜΙΓ και ΦΒΜΕΖΖ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. οι 4.075 κοινές ονομαστικές ομολογίες της «Ρ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 22/12/2021, σταθερού επιτοκίου 4,50% ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v