Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόκο από τις bad banks ζητάει το ΥΠΟΙΚ!

Με επιστολή του το ΥΠΟΙΚ ζητά από τους εκκαθαριστές να του πιστώσουν την πρόσοδο 10% για τα ομόλογα, τα οποία είχε εκχωρήσει στις τράπεζες, πριν από τη διάσπασή τους, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Τόκο από τις bad banks ζητάει το ΥΠΟΙΚ!
Τόκο από τις τράπεζες, που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αλλά έχουν εκδώσει στο παρελθόν προνομιούχες μετοχές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Με επιστολή του, το ΥΠΟΙΚ ζητά από τους εκκαθαριστές να του πιστώσουν την πρόσοδο 10% για τα ομόλογα τα οποία είχε εκχωρήσει στις τράπεζες, πριν από τη διάσπασή τους, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Τυπικά το ΥΠΟΙΚ υποχρεούται να δηλώσει την απαίτηση, από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει ακόμη ο νόμος.

Πρακτικά, όμως, είναι οξύμωρο το Δημόσιο να ζητά τόκο από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, όταν μέσω ΤΧΣ και ΤΕΚΕ έχει λαμβάνειν αρκετά δισεκατομμύρια ήδη και υποχρεούται βάσει του μνημονίου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Το τελευταίο μνημόνιο προβλέπει ότι οι τράπεζες δεν θα καταβάλουν μέρισμα στις προνομιούχες, εφόσον δεν έχουν προς διανομή κέρδη.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα κέρδη θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα και όχι αποτέλεσμα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ή αρνητικής υπεραξίας εξαγορών.

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ δεν θα πάρει ούτε σεντς. Αυξάνει, όμως, τις απαιτήσεις του από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες και έχοντας προτεραιότητα στο προϊόν της εκκαθάρισης εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες των υπόλοιπων πιστωτών (ομολογιούχοι, μέτοχοι) να πάρουν και αυτοί κάτι.

Κοντολογίς πάνε να βγάλουν... και από τη μύγα ξίγγι!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v