Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μονάδες φυσικού αερίου και η παραπληροφόρηση

Προτού ακόμη τελειώσει η δημόσια διαβούλευση για το θέμα του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο φαίνεται να ασκείται πολεμική στη ΡΑΕ. Τι πραγματικά συμβαίνει.

Οι μονάδες φυσικού αερίου και η παραπληροφόρηση

Ανησυχεί μερίδα βιομηχανικών καταναλωτών μήπως η πρόταση της ΡΑΕ να ισχύσει ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, εκτινάξει το κόστος της κιλοβατώρας και τους επιβαρύνει.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι μετέχοντες στην αγορά θα εκφράσουν την άποψή τους, διακινούνται απόψεις και ποσά που απέχουν από την πραγματικότητα και εν τέλει δεν γίνεται κατανοητό αν εξυπηρετούν τους καταναλωτές ή τα μονοπώλια.

Για παράδειγμα, ακούγονται επιχειρήματα ότι όλα γίνονται για να ωφεληθούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ή ότι το 2014 το σχετικό κόστος ανήλθε σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως λένε στο ΧΑΜ οι γνωρίζοντες το θέμα, πρώτον, η μεθοδολογία του μηχανισμού αυτού που καλύπτει, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η χονδρική τιμή ηλεκτρικού, μέρος του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, είναι σε εντελώς διαφορετική βάση από αυτή του καταργηθέντος το 2014 μηχανισμού.

Δεύτερον, από το μηχανισμό δεν ωφελούνται αποκλειστικά οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, αλλά και η ΔΕΗ, για τις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει με ισχύ σχεδόν διπλάσια από αυτή των ανεξάρτητων μονάδων.

Ακόμη οι ίδιοι τονίζουν ότι ο μηχανισμός το 2014 προσέφερε σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου έσοδα περίπου 50 εκατομμυρίων. Από το ποσό αυτό τα 32-33 εκατομμύρια τα εισέπραξε η ΔEΗ και τα υπόλοιπα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί.

Τέλος, για διερεύνηση είναι ποιον ωφελεί τελικά η πολεμική που υφίσταται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μήπως όσους θέλουν να την «ξεδοντιάσουν», ώστε να αλωνίζουν τα μονοπώλια;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v