Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με οδηγό τον S&P 500 η προσέγγιση της εβδομάδας. Στις 5.137,08 μονάδες, με άνοδο 0,95% στην εβδομάδα και 7,70% από την αρχή του έτους, σε συνέχεια φρενήρους πορείας που τον φέρνει υψηλότερα κατά 29,03% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Στις 5.094 η στήριξη, στις 5.193 ο επόμενος στόχος των long, με την προσοχή στην 3πλή λήξη Μαρτίου (πρώτο triple witching 2024).

Για το ΧΑ κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός -και λόγω εξελίξεων αλλά και λόγω στάθμισης-, με τον ΔΤΡ στις 1.238,76, κοντινή αντίσταση στις 1.250 και στόχο των long οι 1.284 μονάδες. κορυφή σχεδόν 9ετίας. Σημείο αναφοράς οι 1.212 ως stop για long θέσεις, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη.

Φέρνει το Eurojackpot στην ελληνική αγορά η διοίκηση του ΟΠΑΠ και οι διορατικοί ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους. Στα 16,87 ευρώ η μετοχή, με "στρωτή" άνοδο 4,07% σε διάστημα μηνός και 9,76% από την αρχή του έτους, με διακριτή την αύξηση των εισροών από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εχοντας αυξήσει -ήδη- το κόστος ανά στήλη (το αποτέλεσμα θα φανεί στα μεγέθη πρώτου 3μηνου) και ποντάροντας στο δημοφιλές "ευρω-παιχνίδι" η κοινότητα έχει ακόμη ένα σημείο αναφοράς -κατ' αρχήν- για το πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου.

Προφανώς και δεν συνηθίζεται ο επικεφαλής μίας ελληνικής επιχείρησης να συναντάται με τον πρωθυπουργό μίας χώρας για να τον ενημερώσει σχετικά με τις επενδύσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορά στον Γιώργο Στάσση και τον Marten Ciolascu και μάλιστα όταν το ύψος των επενδύσεων φθάνει στα 2 δισ. στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας -μέσω της ENEL Romania.

Στρατηγικού χαρακτήρα θεωρεί την επέκταση του ομίλου ΔΕΗ -διεθνοποιημένου πλέον και γνωστού ως ppc- και το σίγουρο είναι πως η εστίαση έχει ευρύτερη σημασία, ενδιαφέρον.

Στις 21 οι εισηγμένες με αποτίμηση μεγαλύτερη του ορίου του ενός δισ. ευρώ. Κρίσιμο μέγεθος για έναν διαχειριστή ενός μεγάλου fund -ειδικότερα της Wall Street-, ίσως ακόμα πιο κρίσιμο να κινείται στα 3-4 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώναμε πρόσφατα, το ΧΑ, για να λογίζεται ως ανεπτυγμένο, θα χρειαστούν και μεγέθη που προοπτικά θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όταν θα έρθει η ώρα. Μέχρι τότε και σταδιακά μένει να φανεί ποιες εισηγμένες θα μπορούσε να ενταχθούν -κατ' αρχήν- στο club των billionaires.

Με αυτή την προσέγγιση, στη σειρά είναι βάσει αποτίμησης οι ΚΑΡΕΛΙΑΣ (στα 960 εκατ.), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 947 εκατ.), Intrakat (στα 874 εκατ.), με την πρώτη και λόγω free float να αποκλείεται και τις άλλες δύο να διεκδικούν με μεγαλύτερες/μικρότερες αξιώσεις μία θέση.

Με αφορμή το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αβαρλή για τη Motor Oil και την ανάλυση της Optima Bank για τη HelleniQ Energy η σημερινή ανάρτησή μας.

Οσον αφορά στον πρώτο όμιλο, τα 2+1 projects μετάβασης στα εναλλακτικά καύσιμα, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, δεν αποτυπώνεται εύλογα στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 2,983 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι τη θεωρούν deep under value, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου η Motor Oil είναι βασικός μέτοχος.

Για τον δε δεύτερο, όλα άλλαξαν από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ ενήργησε στην κατεύθυνση διεύρυνσης του free float, με διάθεση ποσοστού του, από κοινού με την ΡΟ&ΙΗ, κίνηση-ματ του Δημήτρη Πολίτη με την προστιθέμενη αξία της να αποτυπώνεται επενδυτικά/χρηματιστηριακά έκτοτε.

v
Απόρρητο