Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2013

Όμορφες προβλέψεις, όμορφα... διαψεύδονται

Μία ακόμη πρόβλεψη του διαψεύδεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος και προβλέπει ότι το 2014 η χώρα θα έχει ανάπτυξη 0,6%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις αρχικές εκτιμήσεις της και τοποθετεί την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο στο 5,6% από 5,3%.

Το ανησυχητικό είναι πως ο μέχρι σήμερα ανθεκτικός στην κρίση τομέας των εισαγωγών - εξαγωγών εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης, ενώ την ίδια ώρα ανεργία - επισφαλή δάνεια βρίσκονται στο κόκκινο.

Στον τομέα της ανεργίας καταγράφηκε και νέο... ρεκόρ τον Μάρτιο στο 26,8% από 22,2% τον Μάρτιο του 2012 και 26,7% τον Φεβρουάριο του 2013. Οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών και οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα με το ποσοστό των ανέργων να φτάνει στο 58,3% και στο 30,4% αντίστοιχα.

Στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 16,9% του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης. Τα παραπάνω στοιχεία εάν συνδυαστούν με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ για συνέχιση της ύφεσης (1,2%) και το 2014, θα μπορούσαμε να πούμε πως σπάνε την επικοινωνιακή εικόνα του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v