Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2014

Τα σενάρια για FT 25 και οι επόμενες στηρίξεις...

Μία συνεδρίαση, η χθεσινή, ήταν υπεραρκετή για να πάρει η αγορά πίσω όσα έδινε τις προηγούμενες δεκαπέντε.

Όσο και αν σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή η τεχνική ανάλυση περνά σε δεύτερη μοίρα, σε πολλές ΑΧΕΠΕΥ η διάσπαση των 323 μονάδων (για τον FT 25) ενεργοποίησε αυτόματα τα πρώτα προγράμματα πωλήσεων. Είναι κοινό μυστικό πως πολλά τέτοια προγράμματα σχετίζονται με τεχνικά σημεία-περιοχές και ενεργούν με την υπέρβαση ή διάσπασή τους.

Ανάλογες ρευστοποιήσεις έγιναν με την απώλεια των 305 και των 300 μονάδων. Ο FT 25 με -12,93% διόρθωσε στις 292,16 μονάδες (με χαμηλό ημέρας στις 290,62 μονάδες). Η επιστροφή του στα επίπεδα αυτά, όπου είχε συσσωρεύσει στο διάστημα 12-18/11, ενίσχυσε εκ νέου το ενδεχόμενο της δοκιμασίας του διπλού χαμηλού των 277,08-278,18 μονάδων που σχηματίστηκε στις 15-16/10.

Μέχρι νεωτέρας παραμένει το έσχατο, πλέον, σημείο αναφοράς μας.

Τραπεζικός Δείκτης: Στις 111,57 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών (-16,62%), με το «χαμηλό 52 εβδομάδων» των 108,02 μονάδων να αποτελεί την... εσχατιά για τον κλαδικό δείκτη. Εάν βγάλει αντίδραση έχει καλώς..., ειδάλλως απειλείται η ζώνη τιμών που είχε δημιουργηθεί στη συνεδρίαση της 8ης/4/2013 ξεκινώντας από τις 106,07 και φθάνοντας μέχρι τις 85,08 μονάδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα μιλάμε για νέα ιστορικά ελάχιστα λ.χ. της ΕΤΕ (1,59 από τις 12/11).

Το χθεσινό κραχ στο χρηματιστήριο και το -16,62% στις τράπεζες ακούστηκε μέχρι την Κουμουνδούρου. Εύλογα στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται το plan B της συγκυβέρνησης (ενδεικτικά όσα ανέβασε εχθές η ομάδα Λαφαζάνη στην Ισκρα) και απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη η εσπευσμένη προσπάθεια επικοινωνίας του Γ. Δραγασάκη με τραπεζίτες.

Η NBG δηλώνει πως παραμένει αγοραστής παρότι θεωρεί (το αυτονόητο) πως η πολιτική αβεβαιότητα θα παραταθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Αναγνωρίζει έμμεσα πως δεν προκύπτουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ και θεωρεί αναπόφευκτη συνέπεια την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όχι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να εκλεγεί ΠτΔ είχε προειδοποιήσει από το βήμα του 16ου Forum της Capital Link Invest, αρχές Δεκεμβρίου. Θυμίζω πως τέλη Νοεμβρίου το Paulson & Co Inc είχε θέσεις υψηλότερες του 5% σε Eurobank και ΕΥΔΑΠ. Θα θυμίσω επίσης την κίνηση του ίδιου fund να γνωστοποιήσει τη μείωση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank στις αρχές Ιουλίου. Στη συνεδρίαση της 3ης/7 ο μεν Δείκτης Τραπεζών ήταν στις 177,38 μονάδες, η δε μετοχή της Alpha Bank στο 0,705 ευρώ.

Μεταφέρω από το naked monk πως (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής) το Χ.Α. συνέχιζε να μην ανακοινώνει τον αριθμό δανεισμένων μετοχών στο ΗΔΤ.

Την 1η/12 ο Στρατής Πολυχρονέας (Solidus) σημείωνε πως οι ξένοι έχουν μειώσει αισθητά την έκθεσή τους στην Ελλάδα, ότι η απόδοση κρατικών και εταιρικών χρεογράφων υπερβαίνει την απόδοση πολλών μετοχών και προέβλεπε συνέχιση της υψηλής μεταβλητότητας στο Χ.Α. Κατέληγε πως αυτό συμβαίνει καθώς το άρωμα των εκλογών γίνεται πιο αισθητό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v