Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2015

Τιτάν: Eνας αξιόπιστος σηματωρός

Έως τα 23 ευρώ υποχώρησε (στην αρχή της συνεδρίασης) η μετοχή του Τιτάνα, κρατώντας σε διάστημα εβδομάδας απόδοση 6,09% και συνολικά 21,75% από την αρχή του έτους. Εύρος διακύμανσης 52 εβδομάδων, μεταξύ των 16,10 ευρώ (στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2014) και των 26,80 ευρώ (από τις 11/6/14). Αποτίμηση στο 1,80 δισ. και καθαρή θέση στο 1,42 δισ. ευρώ.

Αρχές Φεβρουαρίου ο όμιλος αύξησε στο 80% τη συμμετοχή του στην ΑΝΤΕΑ, ενώ στις 4/2 ο Γιώργος Α. Σαββάκης συμπεριελάμβανε τη μετοχή στις «επτά αμυντικές επιλογές για την καυτή συγκυρία».

Δεδομένης της διαχρονικής εκτίμησής μου προς τη μετοχή (και τον όμιλο), θα θεωρήσω ενδιαφέρον σημείο αναφοράς όσα μας είπε τελευταία ο Τάκης Κανελλόπουλος για την κατάσταση.

Ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας (113νης, πλέον) σημείωνε πως η εγχώρια συνολική ζήτηση το 2014 κυμάνθηκε στα 3 εκατ. τόνους, όταν ο μέσος όρος 50ετίας διαμορφώνεται στα 6 εκατομμύρια.

Πρακτικά πρόκειται για... κατακόρυφη μείωση (στη διάρκεια της κρίσης/ύφεσης) στην ελληνική αγορά, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κλάδου οικοδομής-υποδομών/δημοσίων έργων και όχι μόνο.

Πρωτοφανής «επιστροφή» στα μέσα της δεκαετίας του ΄60(!), αποτυπώνοντας εύγλωττα τη δραματική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς.

Ωστόσο, αποτελεί και έναν εν δυνάμει πυθμένα και υπό προϋποθέσεις σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, εάν και εφόσον η χώρα κι η αγορά επανακάμψουν σταδιακά (έστω προς τον μέσο όρο 50ετίας) και με μία σχετική κανονικότητα.

Για αρκετούς ο Τιτάνας αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο σηματωρό και για το χρηματιστήριο και ως τέτοιος χρήζει προσοχής το 5ετές διάγραμμα της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v