Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2015

Αλλαγή τάσης ή ιδανική παγίδα

Μόλις δύο συνεδριάσεις έμειναν για να ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος -που για τη Wall Street κατά πώς φαίνεται θα είναι ο καλύτερος της 4ετίας- και στο ΧΑ οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του ανοδικού σεναρίου. Δηλαδή αυτού που με μοχλό τις τράπεζες, η αγορά μπορεί να κινηθεί ακόμη υψηλότερα και με γνώμονα την αντίδραση του ΔΤΡ προς τις 380 μονάδες θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα, θα προσελκύσει κεφάλαια απαραίτητα για τις α.μ.κ. των τραπεζών.

Αυτή είναι η θεατή πλευρά, γιατί ο αντίλογος θέλει την τελευταία ανοδική κίνηση να λειτουργεί σαν παγίδα-εγκλωβισμού για όσους σπεύδουν να προεξοφλήσουν το πιθανότερο σενάριο.

Στα 2 διαγράμματα, που αναπαράγονται (από τον φίλο Δ.Μ - The Trader's Diary) φαίνεται πως ορισμένοι ταλαντωτές έχουν δώσει σήμα εισόδου. Είναι όμως έτσι, με τον φίλο και εξαιρετικό "μετρητή" να σημειώνει για τον Γενικό Δείκτη πως σε μηνιαίο σχεδιάγραμμα δύσκολα θα βρούμε σε πτωτικό κανάλι δύο μήνες σερί "πράσινα κεριά". Μόνο μία φορά συνέβη αυτό, τον Απρίλιο-Μάιο του 2015, και μετά ακολούθησε σφοδρή διόρθωση.

 

Ανατρέχοντας παλαιότερα έως τον Οκτώβριο του 2009 (και μέχρι τον Μάιο του 2012), παρατηρήθηκε άλλη μία φορά, τον Δεκέμβριο 2011-Ιανουάριο 2012. Ακόμη παλαιότερα, συναντάται άλλη μία φορά, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2001.

Πρακτικά το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί σε κάθε πτωτικά μεσοπρόθεσμο κανάλι, κάτι σπάνιο που ωστόσο στη συνέχεια εξελισσόταν σε ιδανική παγίδα.

Ο ταλαντωτής βρίσκεται στο 15 κι αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα προηγούμενα 15 χρόνια, σε όλους τους πυθμένες ουδέποτε έδωσε έγκαιρη είσοδο σε αυτή την τιμή. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς έγινε προσπάθεια ανοδικής συνέχισης που δεν τελεσφόρησε, για να ακολουθήσει μεγάλη πτώση. Συνήθως κάτω από το 10 και τις πιο πολλές φορές μετά από μεγάλη ταλαιπωρία.

Συνεπώς, εκτιμά ο φίλος Δ.Μ., δεν μας αρκεί από μόνη της μία είσοδος ταλαντωτών και καλό θα είναι μία τέτοια κίνηση να συνοδεύεται/συμπληρώνεται από διάσπαση γραμμής τάσης.

Επίσης δεν υπάρχει συγχρονισμός των ταλαντωτών, που απαιτείται για να πυροδοτηθεί εκκίνηση ανόδου.

Είναι όντως οι 720 make or break για τον ΓΔ ή όχι; όπως υποστηρίζουν άλλοι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v