Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2016

DAX: Τα ανησυχητικά μηνύματα από Γερμανία

Διαβάζω πως απρόσμενη (;) πτώση κατέγραψε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,4%.

Επίσης ξεχωριστά, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, ενώ πτώση 1,6% κατέγραψαν οι εισαγωγές, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο για το σύνολο του 2015 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κατέγραψε νέο ρεκόρ, στα 247,8 δισ. ευρώ, από 213,6 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Στο διάγραμμα του DAX (μηνιαίο) από το Bloomberg αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η επιφυλακτικότητα, που επικρατεί εδώ και εβδομάδες για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αλλά και την πολιτική φόρτιση στο εσωτερικό της χώρας.

Νωρίτερα η συνεδρίαση ξεκίνησε από τιμές χαμηλότερα των 9.000 (από τις 8.971,34 μον.), αντιδρώντας έως τις 9.050 μονάδες. Πρακτικά περί τις 100 μον. από την περιοχή των 9.150 μέχρι πρόσφατα στήριξη και πλέον αντίσταση για τον δείκτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v