Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2016

Στη σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις της ΤτΕ

Διαβάζω πως δυνατότητα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης προβλέπει η πράξη του διοικητή της ΤτΕ.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει βιώσιμη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς την ίδια στιγμή να απαιτείται η πώλησή τους από τις τράπεζες σε πλατφόρμες διαχείρισης ή μεμονωμένα σε private equity funds.

Με τη συγκεκριμένη Πράξη, θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που θα μπορούν να χορηγούν ρευστότητα στις εταιρείες, τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη ρύθμιση.

Το σημαντικό είναι πως η σχετική δυνατότητα θα αφορά όχι μόνο σε υπερχρεωμένες εταιρείες, τα δάνεια των οποίων έχουν εξαγορασθεί προηγουμένως από τις πλατφόρμες διαχείρισης, αλλά και αυτές που οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τη διαχείριση στις πλατφόρμες, διατηρώντας στους ισολογισμούς τους τις σχετικές απαιτήσεις.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία κίνηση του Γιάννη Στουρνάρα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έτσι μπορεί να παρακαμφθούν (εν μέρει) οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών που τα θέλουν όλα στο θέμα των «κόκκινων δανείων», ειδικά των επιχειρηματικών, δίνεται το περιθώριο να διασωθούν επιχειρήσεις (ακόμη και υπερχρεωμένες) και μέσω αυτών να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η όλη διαχείριση αυτού του μείζονος θέματος θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα... φρένο στην αυξανόμενη «μετανάστευση» επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v