Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2016

To «φαινόμενο» AfD στη Γερμανία

Για "Μαύρη Κυριακή" για τη Μέρκελ, κάνει λόγο το Der Spiegel με αφορμή το αποτέλεσμα των τριών περιφερειακών αναμετρήσεων σε κρατίδια της πρώην Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας (*).

Σε πρώτη ανάγνωση το συστημικό περιοδικό εστιάζει στον θρίαμβο της AfD (**) εκτιμώντας ωστόσο πως η καγκελάριος δεν κινδυνεύει από το αποτέλεσμα της... Super Sonntag.

Ανάλογοι είναι οι τίτλοι και οι αναφορές, αναλύσεις των πιο έγκυρων ΜΜΕ της Γερμανίας αλλά θα σταθώ στην οικονομική Handelsblatt που "βλέπει" λίγο μακρύτερα.

Με εύγλωττο τίτλο «Die AfD könnte zur Volkspartei werden» (Η AfD θα μπορούσε να γίνει ένα λαικό/ευρείας αποδοχής κόμμα) δίνει μία άλλη διάσταση που αφορά στην στάση της Αγκελα Μέρκελ απέναντι και στο "ελληνικό πρόβλημα" σε χρονικό ορίζοντα θυμίζοντας τις εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2017 (***).

Θέλω να πιστεύω, πως στην κυβέρνηση έχουν εκπονήσει "ομάδα μελέτης/διαχείρισης" των όσων διαδραματίζονται στην Γερμανία και ότι συνεκτιμούν τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων σε θέματα, που αφορούν και την Αθήνα.

Πληθώρα άρθρων για την Γερμανία φιλοξενούνται στο Euro2day.gr και στον ΜΕΤΟΧΟ από την αρχή της κρίσης (αρχές 2008) αλλά ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ένα από τα πιο πρόσφατα.

Συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου κάναμε λόγο για Καζάνι, που βράζει η Γερμανία σημειώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδιναν 12-12,5% στην AfD στο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης. Σημειωνόταν επίσης πως μιλώντας για...κρατίδια ο λόγος αφορά μεγέθη με λ.χ. ΑΕΠ 2 και 3 φορές μεγαλύτερο του ελληνικού.

(*) απαραίτητος ο διαχωρισμός καθώς η επικράτηση των Grunen (πρασίνων) στην πλούσια "δυτική" Βάδη και η δεύτερη θέση της AfD στην "ανατολική" φτωχή Σαξωνία- Ανχαλτ καταδεικνύει το χάσμα και τις ουσιώδεις διαφορές που υπάρχουν (και σοβούν) στην ομοσπονδιακή αυτή χώρα.

(**) δεν θα μπω στην ευκολία να χαρακτηρίσω την AfD ακροδεξιά ή κάτι άλλο συναφές- όπως γίνεται από αρκετούς και στη χώρα μας- καθότι η σύνθεση των εκλογέων παραπέμπει σε αλίευση ψήφων από το SPD και το Die Linke ακόμη. Το πρόβλημα ούτε τόσο εύκολο είναι για να το χαρακτηρίσεις ούτε μονοδιάστατο...πρόκειται για φαινόμενο, που πλέον δεν περιορίζεται στην Γερμανία. Κατατρώγει χώρες- θεωρούμενες μέχρι πρόσφατα- ανεκτικές, φιλελεύθερες, "ανοιχτές", κοινωνικές κ.λ.π . Αυτά δυστυχώς για την Ευρώπη, που ξέραμε μέχρι πρόσφατα παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

(***) οι εκλογές του 2017 προβλέπεται- συνταγματικά- να διεξαχθούν κάποια στιγμή στο διάστημα 27 Αυγούστου- 22 Οκτωβρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v