Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2016

Τι λένε Lexington και Stavrides

Ανατρέπονται οι δομές της Ευρώπης, προειδοποιεί το φημισμένο Stratfor και η στήλη εστιάζει στην εκτίμηση πως
οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα χτυπήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και πιθανότατα μόνο βραχυπρόθεσμα.

Τις επόμενες ημέρες κάποιοι στο Βέλγιο και άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες ίσως αποφασίσουν να αποφύγουν τα ταξίδια ή πολυσύχναστες περιοχές, όπως καφέ και εμπορικά κέντρα, υπό τον φόβο άλλων επιθέσεων.

Στο editorial τους οι Financial Times μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η φρίκη αυτή μάς καλεί να βγάλουμε τεκμηριωμένα και βάσιμα συμπεράσματα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρυφτεί από τις εστίες πολέμου στα ανατολικά και νότια σύνορά της, τα πεδία μάχης από το Ιράκ και τη Συρία έως τη Λιβύη. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο όχι μόνο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και από την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ενωμένη τα κύματα των προσφύγων από αυτές και άλλες χώρες -μια απογοητευτική αντίδραση που προδίδει τις αξίες της ένωσης.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι απλά η πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά και της Ε.Ε., η οποία καλείται να δείξει πως είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει μια μακρά και δύσκολη σύγκρουση. Το ISIS προσφέρει καλά επιχειρήματα για «περισσότερη Ευρώπη» στην ασφάλεια.

Στα καθ' ημάς, ο Παναγιώτης Υφαντής, ορθότατα, εστιάζει στον έντονο προβληματισμό που προκαλούν στον τουριστικό κόσμο της χώρας τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα διεγείρουν αντανακλαστικά «εσωστρέφειας» στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Το παρήγορο είναι πως η κατάσταση που διαμορφώνεται παραπέμπει σε νόμισμα με δύο όψεις. Το παρήγορο για εμάς, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, είναι ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να δεχθούν τρομοκρατικά χτυπήματα.

σ.σ. Σε αυτή τη συγκυρία, χρήσιμο θα ήταν να ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους το στοχευμένο άρθρο του Daniel Goure στο φημισμένο Lexington Institute με τον εύγλωττο τίτλο Souda Bay: NATO's Military Gem in the Eastern Mediterranean.

Από τους επικεφαλής του Lexingtoninstitute.org, o James Stavrides, πρώην ανώτατος Διοικητής ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v