Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2016

ΤΙΤΑΝπ: Τι σημαίνει η κίνηση Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου

Στα 11,20-11,32 ευρώ σήμερα η προνομιούχος του Τιτάνα, μετρώντας ήδη απόδοση 33,5% σε διάστημα εβδομάδας.

Τεχνικά στα 11,50-11,75 ευρώ χρειάζεται λίγη προσοχή, ωστόσο καλό είναι να δούμε τι κρύβει η κίνηση της ΕΔΥΒΕΜ (ανήκει στις δύο οικογένειες Κανελλόπουλου - Παπαλεξόπουλου) και προς τι ένα τόσο υψηλό τίμημα (55,9 εκατ. ευρώ).

Καταρχήν να διευκρινίσουμε πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω της Alpha Finance και αφορούσε «πακέτο» μετοχών που ανήκε στον Γ. Τζιβέλη και το fund MITICA, γνωστό από διάφορες κινήσεις-τοποθετήσεις σε εισηγμένες από τη δεκαετία του '90 (*).

Με τη διαδικασία OTC η συναλλαγή αφορούσε 4.302.947 προνομιούχες (σε σύνολο 7.568.960 μετοχών), έγινε στην τιμή των 13 ευρώ, όταν στο ταμπλό είχε 8,85 ευρώ και η κοινή στα 19,10 ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως το υπερτίμημα (13-8,85 ευρώ) φαίνεται πολύ μεγάλο, πλην όμως θα μπορούσε να ιδωθεί και ως υποτίμημα σε σχέση με την κοινή (19,10 ευρώ-13 ευρώ).

Είναι μεταξύ των προθέσεων της διοίκησης του Τιτάνα η μετατροπή των προνομίων σε κοινές; Σενάριο που είχε εξεταστεί στα τέλη του '90-αρχές του 2000; Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

Να συνεκτιμηθεί πως η προνομιούχος δίνει μέρισμα ίδιο με αυτό της κοινής, δηλαδή 0,30 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2015.

Περισσότερο φαίνεται πως πρόκειται για επενδυτική κίνηση των Κανελλόπουλου - Παπαλεξόπουλου, για ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια τους την εταιρία και τις προοπτικές που έχει ο όμιλος για τη συνέχεια.

Τα μεγέθη από την αγορά των ΗΠΑ (το σχεδόν 50% του κύκλου εργασιών), η ολοκλήρωση νέων επενδύσεων στην Αίγυπτο αλλά και η καλή θέση στην αγορά της Τουρκίας συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μας, για μακροχρόνια επενδυτική κίνηση των δύο οικογενειών, που εκτός των άλλων αίρει και τις όποιες αμφιβολίες για την παραμονή στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο Τιτάνας ιδρύθηκε το 1902 για να εισαχθεί στο Χ.Α. δέκα χρόνια μετά, όντας ο δεύτερος αρχαιότερος «ένοικος» του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά την Εθνική Τράπεζα.

(*) Να θυμίσω ότι ο Γ. Τζιβέλης έγινε ευρύτερα γνωστός στη... Σοφοκλέους στα τέλη του '90 λόγω των διορατικών τοποθετήσεων του fund Mitica σε μετοχές των Fourlis, Crown Hellas (Hellas Can), Μινωικών Γραμμών, Attica Συμμετοχών κ.ά. Στο μ.κ. του Τιτάνα τοποθετήθηκε το 1998-1999.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v