Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2016

Energean: Συμφωνία (και) με γεωπολιτικό αντίκτυπο

Με την πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης της Energean Oil περιορίζεται κάποιος στα τυπικά μίας επιχειρηματικής συμφωνίας.

Ωστόσο με την... δεύτερη αναγνωρίζεται και η γεωπολιτική σημασία που μπορεί να έχει η συνεργασία με τις Drelek Drilling και Avner Oil Exploration που βάζει την ελληνική εταιρεία στα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και 2013 (Karish) στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο...τρίγωνο Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου.

Αυτά, σε μία συγκυρία, που όπως αναφέρουν το ΚΥΠΕ (και το mignatiou.com) η απόκτηση των κοιτασμάτων Karish και Tanin από την Energean Oil & Gas έρχεται σε μία περίοδο με έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες στην Κύπρο, και στο πλαίσιο του νέου διεθνούς διαγωνισμού παραχωρήσεων, προσήλθαν μεταξύ άλλων και μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες στον τομέα. Επιπλέον, στο Ισραήλ ανακοινώθηκε επισήμως η δρομολόγηση νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων περιοχών.

Τέλος, στην Αίγυπτο εκδηλώθηκε επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο επίσης νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένονται οι απαιτούμενες από την ισραηλινή νομοθεσία εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.

Πηγή: Συμφωνία με γεωπολιτικό αντίκτυπο για ισραηλινά κοιτάσματα με ελληνική Energean Oil 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v