Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2016

Ντρίμπλα Ντράγκι στους Γερμανούς

O επικεφαλής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, "ανακρινόμενος" ενώπιον της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, εκτιμώντας πως τα μέτρα που λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα αποδίδουν.

Ειδικότερα οι συντηρητικοί βουλευτές (CDU/CSU) περίμεναν με... άγριες διαθέσεις τον Ιταλό τραπεζίτη, με τον Γερμανό "τσάρο" της οικονομίας να έχει προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος.

Το Βερολίνο είναι αλήθεια πως και λόγω Deutsche Bank "καίγεται" για τα αρνητικά επιτόκια (ένας από τους λόγους που ο πάλαι ποτέ κραταιός τραπεζικός κολοσσός πιέζεται περισσότερο τελευταία), με την πλευρά Σόιμπλε να μιλά ανοιχτά για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.

Η ανταπάντηση Ντράγκι ήρθε και μέσω δηλώσεών του (στην DW), πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει όταν ενισχυθεί η ανάπτυξη, όταν ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 2%, δηλαδή σε πολύ ύστερο χρόνο.

Το ενδιαφέρον είναι πως έμμεσα υποστηρικτική του Ντράγκι ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε πως ναι μεν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρώπης είναι βραδύς αλλά δεν προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Αν και δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για άτυπη σύμπλευση ΕΚΤ-ΔΝΤ με τη Γερμανία απέναντι, συχνά καταγράφονται κοινές θέσεις των δύο, σημεία σύγκλισης που στη συγκεκριμένη συγκυρία (κυρίως λόγω της Deutsche Bank) "στριμώχνουν" τον Σόιμπλε.

Οταν μάλιστα επικρέμαται η απειλή των ΗΠΑ για πρόστιμο 14 δισ. σε βάρος της D.B., με το ύψος του οποίου να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο έναντι ανταλλαγμάτων (του Βερολίνου προς την Ουάσιγκτον).

Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο το γεγονός πως παίκτες όπως ο Σόρος εξακολουθούν να shortάρουν την τραπεζική μετοχή (*).

Στα καθ' ημάς, η διάσταση θέσεων Ρέγκλινγκ/ ESM-Σόιμπλε όσον αφορά στο "ελληνικό χρέος", με τον δεύτερο να εμφανίζεται για ακόμη μία φορά άτεγκτος, ενδέχεται να κρύβει εξελίξεις.

(*) εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος από τον Βασίλη Βιλιάρδο, με τον εύγλωττο τίτλο "Ο Soros και η Deutsche Bank", από την ομάδα analyst.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v