Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2016

Τα κέρδη ασφαλιστικών από ομόλογα και οι προοπτικές για ΠΛΑΘ

AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Με ευχαρίστηση υποδέχτηκαν τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, τα στελέχη εκείνων των ασφαλιστικών εταιρειών που συνεχίζουν να διατηρούν το μεγαλύτερο τμήμα του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ελληνικούς τίτλους.

Και αυτό γιατί μόλις σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων κατρακύλησαν από το 8,5% στο 7,1%-7,2% (υποχώρηση των αποδόσεων σημαίνει άνοδο των τρεχουσών τιμών στη δευτερογενή αγορά).

Αρκετοί μάλιστα είναι εκείνοι που προβλέπουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά το προσεχές εξάμηνο-δωδεκάμηνο.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως τη χαμηλότερη απόδοση των τελευταίων ετών την είχαμε στις 10 Ιουνίου του 2014 (5,475%) και την υψηλότερη στις 8 Ιουλίου του 2015 (λίγο πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, 19,27%).

ΥΓ: Στους ωφελημένους φαίνεται να συγκαταλέγεται και η Εθνική Ασφαλιστική, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησής της. Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2015, η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία διέθετε κρατικά εγχώρια ομόλογα διακρατούμενα στη λήξη ύψους 77,6 εκατ. ευρώ και κρατικά ομόλογα διαθέσιμα προς πώληση 470,3 εκατ. ευρώ.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σαφώς ικανοποιητικά -όπως άλλωστε αναμενόταν- ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου για τα Πλαστικά Θράκης, που (και με τη βοήθεια θετικών συναλλαγματικών διαφορών) αύξησαν την κερδοφορία τους από τα 9,8 στα 13,44 εκατ. ευρώ.

Με την αποτίμηση της εισηγμένης στο ΧΑ να κυμαίνεται γύρω στα 90 εκατ. ευρώ, ο τίτλος διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από τη λογιστική του αξία (118,9 εκατ. στις 30/9/2016) και με μονοψήφιο P/E (6,7), ακόμη και αν δεν συνυπολογιστεί η κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη στοιχείο σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές του Ομίλου. Όπως δηλώνεται: «Στο πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου 2015-2016, ύψους 32 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε η κανονική λειτουργία των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία γνωστοποίησε την εκτίμησή της ότι οι νέες επενδύσεις σε πλήρη λειτουργία θα αποφέρουν πρόσθετο κύκλο εργασιών ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως και θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του Ομίλου, λόγω της δυνατότητας παραγωγής καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και της μείωσης του κόστους παραγωγής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v