Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2017

Η μετοχή της Coca Cola και οι στρεβλώσεις...

Δεύτερη βαρύτερη μετοχή στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη η Coca Cola, με ένα ποσοστό 9,70% (βαρύτερη είναι με 10,60% της Alpha Bank) επηρεάζει ανάλογα τον ΓΔ (και στον FTSE25 με σχεδόν... διπλάσια).

Επιπλέον η μετοχή της εισηγμένης βρίσκεται σε (παράλληλη) διαπραγμάτευση στον δείκτη FTSE100 (στο Λονδίνο, όπου και η κύρια αγορά της από τον Σεπτέμβριο του 2013), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ΧΑ.

Εύλογη και η βαρύτητα επηρεασμού του ΓΔ, αλλά όμως συχνά δημιουργώντας εντελώς στρεβλή εικόνα όσον αφορά στην πραγματικότητα. Οπως λ.χ. σήμερα, που μέχρι τις 12:40 στη μετοχή της Coca Cola, με μόλις μία πράξη για 10 μετοχές -αξίας 208 ευρώ- διαμορφωνόταν στο 0,53%, στα 20,79 ευρώ.

Με μόλις 10 τεμάχια, μετά από 2 και πλέον ώρες συνεδρίασης.

Εάν αυτό δεν συνιστά στρέβλωση, τότε...;

Επιπρόσθετα από αύριο αποσύρεται από τον ΓΔ η μετοχή της Τραπέζης Κύπρου -σχετικό θέμα για αναστολή διαπραγμάτευσης από Τρίτη 10 Ιανουαρίου-, που σήμερα "βαραίνει" με 5,42% στον ΓΔ. Τη θέση της θα καταλάβει η Attica Bank, με σαφώς μικρότερη βαρύτητα, όπερ...

Λεπτομέρειες θα πείτε. Ωστόσο λεπτομέρειες, για τη διευθέτηση των οποίων θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει οι καθ' ύλην αρμόδιοι...

Η μετοχή της Coca Cola και ο Γενικός Δείκτης (γαλάζια γραμμή)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v