Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2017

Λεπτές ισορροπίες στη σχέση Ουάσινγκτον-Βερολίνου

Για ασφυκτικό πρέσινγκ του Στιβ Μνούτσιν στην Κριστίν Λαγκάρντ κάνουν λόγο αναλυτές, με αφορμή τη χθεσινή -πρώτη- τηλεφωνική επικοινωνία του νέου «τσάρου» της Οικονομίας των ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκ προοιμίου ήταν σαφές πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα είχε διαφορετικές θέσεις (και συμφέροντα) μέσω του Ταμείου σε καίρια ζητήματα που αφορούν από τη νομισματική πολιτική μέχρι τις ισορροπίες στη «διεθνή σκακιέρα».

Τι τρέχει με ΔΝΤ-Λαγκάρντ, σημειώναμε (στον Εκηβόλο της 20ής Δεκεμβρίου), με αφορμή την καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ από το γαλλικό δικαστήριο αλλά και τη στήριξη του Δ.Σ. του Ταμείου στη συνέχεια.

Διαβάζοντας κάποιος τις αναφορές της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών συνάγεται πως η νέα διοίκηση στην Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να θέσει ζητήματα που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε σοβαρές τριβές με τη διοίκηση του Ταμείου.

Ειδικότερα η αναφορά -της χθεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών- για αθέμιτες πρακτικές υποτίμησης νομισμάτων παραπέμπει ευθέως στην «επίθεση» της Ουάσινγκτον κατά του Βερολίνου για το θέμα του «γερμανικού ευρώ».

Είναι προφανές πως η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου (στην Ουάσινγκτον) θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v