Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2017

«Ανάσες» για τις κατασκευαστικές

Μετά από αρκετά τρίμηνα, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του Τέταρτου Τριμήνου παρουσίασε αύξηση κατά 18,6% σε ετήσια βάση, έναντι αυξήσεως 5,9% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 με το 2014.

"Ανάσες" για έναν κλάδο που "πλήρωσε" δραματικά τις συνέπειες της ύφεσης (από τις αρχές του 2008), από τους πρώτους δέχθηκε τις παρενέργειες της πρόσκρουσης της οικονομίας.

Ο κλαδικός δείκτης (FTSE/Κατασκευών - Υλικών) υποχώρησε έως τις 1.778,06, για να ανακάμψει σταδιακά έως τα επίπεδα των 2.261 μονάδων.

Ρυθμιστές της τάσης του δείκτη ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ.

Στην περίπτωση της ανάληψης του σημαντικού έργου του Αστέρα Βουλιαγμένης από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ φάνηκε πως υπάρχουν περιθώρια προεξόφλησης της συγκεκριμένης μετοχής αλλά και συνολικότερης βελτίωσης της τάσης για τον κλάδο. Στην αγορά εκτιμούν πως από τη στιγμή που το συμβόλαιο του Αστέρα πήγε στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, το άλλο μεγάλο του Hilton (σε δεύτερο χρόνο) θα πάει σε έναν εκ των ΓΕΚ ή J&P ΑΒΑΞ.

Με 2-3 σημαντικά ιδιωτικά έργα και λίγο να προχωρήσουν τα δημόσια, ο κλάδος μπορεί να... αναστηλωθεί και πάλι λίγο υψηλότερα.

Τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου 2016 είναι μία κατ' αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη. Χρειάζονται πολλές ακόμη για να θεωρηθεί πως ο κλάδος επανακάμπτει, ωστόσο 1-2 βήματα γίνονται τελευταία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v