Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2017

Η Alpha, το χθεσινό... στριμωξίδι και τα σήματα για αγορά

Η χθεσινή εκτίναξη της τιμής του τίτλου της Alpha Bank, με υψηλό μάλιστα όγκο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της απότομης επαναφοράς των ελληνικών μετοχών στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Η σχεδόν απόλυτη απαξίωση των προηγούμενων μηνών, όπου κανείς δεν ασχολούνταν με Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα οι ξένοι brokers να διατηρούν μικρές θέσεις σε ελληνικές μετοχές.

Η επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου που επικρατεί διεθνώς, οδηγούν σε απότομη αύξηση της ζήτησης για ελληνικές μετοχές.

Και το πρώτο δείγμα το είδε χθες η αγορά στον τίτλο της Alpha Βank, καθώς αποτελεί το παραδοσιακά «αγαπημένο» τραπεζικό χαρτί των ξένων επενδυτών.

Με τους brokers να μη διατηρούν επαρκές stock για να ικανοποιήσουν την αύξηση της ζήτησης, το «στριμωξίδι» στην είσοδο οδήγησε στην εκτίναξη της τιμής στα 2,23 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από την περίοδο πριν το Brexit.

Χρηματιστές που εκτελούν εντολές ξένων θεωρούν πιθανόν η Alpha Bank να λειτουργήσει εκ νέου ως προπομπός για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν ειδήσεις που να «παγώνουν» ή να ακυρώνουν την αίσθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει και ο κίνδυνος χώρας μειώνεται σημαντικά.

Το αν δικαιωθούν, θα φανεί σύντομα στο ταμπλό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v