Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2017

Μηνύματα Βακκάκη με πολλούς αποδέκτες

 «Τρύπια σαμπρέλα» η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον... αιρετικό Απόστολο Βακκάκη. 

Ο CEO της Jumbo, μεταξύ άλλων, λέει πικρές αλήθειες, που θα έπρεπε προ πολλού να είχαν απασχολήσει την κεντρική εξουσία αλλά και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο.

Στο ρεπορτάζ της Πένυς Κούτρα γίνεται λόγος -μεταξύ άλλων- για αδρανή εγχώρια οικονομία, για τη στροφή του κύριου μέρους των επενδύσεων της Jumbο στη Ρουμανία, όπου «τρέχει» με 50%.

Θα σταθώ στο τελευταίο, στη Ρουμανία, καθώς την τελευταία 7ετία έχει συντελεσθεί ένα οικονομικό... παράδοξο: οι οικονομίες των δύο χωρών, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, «κατάφεραν» να συγκλίνουν σε όρους ΑΕΠ.

Στα περίπου 180 δισ. το ΑΕΠ Ελλάδας- Ρουμανίας, με αυτό της πρώτης χώρας να έχει μειωθεί πάνω από 45 δισ. και της δεύτερης να έχει ενισχυθεί ισόποσα. Δηλαδή, σε μία 7ετία, σύγκλιση (σε όρους ΑΕΠ, πάντα) σχεδόν 90 δισ., με την Ελλάδα να κατρακυλάει και τη Ρουμανία να εκτοξεύεται.

Κατά γενική εκτίμηση των ειδικών οικονομολόγων, από τα κυριότερα «κλειδιά» αυτής της θεαματικής μεταστροφής είναι η επιθετική πολιτική που ακολούθησε το Βουκουρέστι σε ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, τη θέσπιση κριτηρίων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τον εξορθολογισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα όσον αφορά στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις (αλλά και τις δραστηριότητες νέων ανθρώπων),κυρίως όμως ενός φυσιολογικού φορολογικού περιβάλλοντος, οι... γείτονες έχουν κάνει άλματα. Σε αντίθεση με εμάς, που... τρέχουμε προς τα πίσω.

Η χθεσινή ομιλία/ανάλυση του κ. Βακκάκη (στην ΕΘΕ) θα έπρεπε ήδη να (ξανα)διαβάζεται από κυβερνώντες (και αντιπολίτευση) και οικονομικό επιτελείο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v