Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2018

ΔΝΤ: Νέα δεδομένα στο... τραπέζι

Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η αντικατάσταση της Ντέλιας Βελκουλέσκου από τον Πίτερ Ντόλμαν ως «ελεγκτή» του Ταμείου στην τελευταία αξιολόγηση. 

Καλά ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν πως σηματοδοτεί ουσιαστική αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στην αντιμετώπιση/προσέγγιση της ελληνικής υπόθεσης, που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, με πρώτο κρίσιμο σταθμό την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου. 

Από τη μία πλευρά, η διαδικασία μετασχηματισμού του ESM σε... ESF φαίνεται πως θα είναι αρκετά χρονοβόρα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για την ελληνική υπόθεση. 

Από την άλλη, η αναγκαστική συνεργασία Βρυξελλών και Ουάσιγκτον όσον αφορά στις τεχνικές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προϋποθέτει, πριν απ' όλα, μία στοιχειώδη σύγκλιση στη βάση της εκτίμησης για τη βιωσιμότητά του.

Παράλληλα η μέχρι πρόσφατα άποψη (κυρίως στους κόλπους του ESM) για πρόωρη εξόφληση του Ταμείου (για τα περίπου 11 plus δισ. που οφείλει η Ελλάδα) επίσης φαίνεται να «παγώνει» καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα επιβαρυνόταν ισόποσα το χρέος και το κυριότερο, θα εξανεμίζονταν τα οφέλη που έχουν προκύψει το τελευταίο υπερ12μηνο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και το τελευταίο έχει τη σημασία του. 

Οπως το ότι από αυτά τα 11 plus δισ., το ΔΝΤ εξασφαλίζει έσοδα κοντά στα 420 εκατ. ευρώ/ετησίως, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους (κυρίως μισθολογικού). Το συνολικό επιτόκιο που βαρύνει αυτή την οφειλή της ελληνικής πλευράς διαμορφώνεται σε 3,8% (μέσο επιτόκιο που καθορίζεται με  SDRs, ειδικά δικαιώματα 2%), «γεννώντας» έτσι κάθε χρόνο πολύτιμα έσοδα που μετά τη στροφή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τη λογική Τραμπ έχουν τεθεί στο τραπέζι ως ένας από τους λόγους για να μη φύγει το Ταμείο από το πρόγραμμα. 

Από αυτή την άποψη (και όχι μόνο) θα πρέπει να αρχίσουμε να αναθεωρούμε πολλά που ως πρόσφατα είχαμε για δεδομένα. 

σ.σ. Ο Πίτερ Ντόλμαν θεωρείται της ευρύτερης επιρροής του Τζέφρι Πάιατ, του... πολυσχιδούς πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Με άποψη και ευθείες παρεμβάσεις από την Εθνική Ασφαλιστική, το ναυπηγείο της Σύρου, τις εγκαταστάσεις για LNG στην Αλεξανδρούπολη, ακόμη και για τον διαγωνισμό του OΛΘ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v