Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2018

VIX: Υποχωρεί μεν ο φόβος αλλά...

Περίπου 14 μονάδες χαμηλότερα ο δείκτης VIX/CBOE σε σχέση με τη χθεσινή ανάρτησή μας.

Ενδειξη πως η ανησυχία έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, μετά τη χθεσινή αντίδραση στη Wall Street και στις ασιατικές αγορές, ενώ από νωρίτερα ανάλογη προσπάθεια καταβάλλεται και στη Φρανκφούρτη. 

Το διάγραμμα είναι ενδεικτικό της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ωστόσο τα fututes του S&P στη Wall Street παραπέμπουν σε αρνητικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης. Στο μείον 0,90% και στις 2.669 μονάδες. 

Θυμίζουμε πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως «... "Ανάσες" μετά τη διήμερη... ασφυξία των long στις αγορές, σε μία λίγο ως πολύ φυσιολογική κίνηση ανάκαμψης πριν την επόμενη επίθεση των short. Αυτό γιατί η εικόνα των αγορών από την αρχή του έτους θεωρώ πως αποτελεί προοίμιο του κλίματος και των τάσεων που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.

Μετά από μία μακρά περίοδο συνεχούς ανοδικής κίνησης, με 2-3 ενδιάμεσες βαθιές διορθώσεις (λ.χ. η μία με αφορμή το δημοψήφισμα του Brexit), οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο πιο κάθετων, μεγαλύτερης μεταβλητότητας και αυξημένου επενδυτικού ρίσκου. Ωστόσο, ακόμη και με βάση τον 8-9ετή ανοδικό κύκλο της Wall Street, δεν φαίνεται να έχει δοθεί σήμα οριστικής εξόδου και πλήρους επικράτησης των short. Οι μέχρι και τώρα ενδείξεις πάντως προοιωνίζονται ένα 2018 μεστό συγκινήσεων, εναλλαγών και συχνών "μαχών" πωλητών - αγοραστών, "βυθίσεων" και ανοδικών διορθώσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v