Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2018

Per un pugno di dollari

Μαζεμένες έρχονται το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις. Eurogroup χωρίς εκταμίευση της δόσης και κόντρα Ντράγκι- Τσακαλώτου για τους πλειστηριασμούς, περαιτέρω ένταση με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας, υπόθεση Novartis κ.λ.π, κ.λ.π διαμορφώνουν ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε δημιουργηθεί πριν το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και τα sell offs στην Wall Street, στις διεθνείς αγορές. 

Προφανές, πως οι αγορές έχουν εισέλθει πλέον σε new era με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. 

Εμφανές το ότι το κλίμα στην οικονομία, στο επιχειρείν, στην εμπιστοσύνη των "αγορών" προς την Ελλάδα συνακόλουθα στο χρηματιστήριο έχει βαρύνει. 

Και μέσα σε όλα αυτά, σε μία συγκυρία που σήμερα ξεκινά και τυπικά η διαδικασία των ελέγχων αντοχής για τις τράπεζες της χώρας, θα πρέπει να συνεκτιμάται όλο και περισσότερο η "ιταλική παράμετρος". 

Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου, με τις πρώτες μικρές αναταράξεις σε ομόλογα και μετοχές. Με τον υπ.Οικ Πιερ Κάρλο Παντοάν να υποστηρίζει πως οι ιταλικές τράπεζες ΔΕΝ αποτελούν πρόβλημα, συνάμα να εκτιμά πως η Ιταλία θα χρειαστεί χρόνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σε μία φάση που στο Βερολίνο η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει τα πρώτα βήματά της...

Για τις ιταλικές τράπεζες, τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ (τα ανέδειξε το Bloomberg) «δείχνουν» ένα σύστημα που είναι στην κορυφή των NPLs (ως απόλυτος αριθμός) με 224,2 δισ. και δεύτερη χειρότερη (μετά τη χώρα μας) στη σχετική κατάταξη ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης. 

Είναι αυτή η περίοδος, που ένας ιταλικός κολοσσός -η ΕΝΙ- και η Ρώμη «μπλοκάρονται» από τις Navtex της Τουρκίας και οπισθοχωρούν (όπως άλλωστε η Ε.Ε, οι διεθνείς Οργανισμοί και Φόρα...) δημιουργώντας νέα δεδικασμένα στην περιοχή, στην Ευρώπη. 

(*) αριστουργηματική η ταινία του Sergio Leone με Clint Eastwood και Gian Maria Volonte, με μουσικάρες...  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v