Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2018

DAX vs S&P 500

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, με τον DAX προς τις 12.419 μονάδες. Υποχώρηση αναμενόμενη, συνέπεια του χθεσινοβραδινού πτωτικού «γυρίσματος» στη Wall Street, με ενδεικτική την πτώση του στις 2.744 μονάδες. 

Αυτό που φαίνεται να διαμορφώνεται σταδιακά από την αρχή του έτους είναι η όλο και μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση του DAX έναντι του S&P 500, απόρροια του «πολέμου» που εντείνεται μεταξύ των δύο πλευρών. 

Για τον DAX, οι αποδόσεις είναι στο μείον 0,26% (εβδομαδιαίο), στο μείον 6,75% (μηνιαίο) ενώ υποχωρεί 3,70% από την αρχή του έτους. 

Αντίστοιχα για τον S&P 500 η απόδοση είναι θετική, 1,59% σε εβδομαδιαίο, αρνητική 4,48% σε μηνιαίο, αλλά με συνολικά κέρδη 2,64% από την αρχή του έτους.

Χρήσιμο αναφοράς πως οι τελευταίες 3 διορθωτικές φάσεις σε Φρανκφούρτη, συνακόλουθα Ευρώπη, εκδηλώθηκαν μετά από αναφορές της Fed για τα επιτόκια και μία με αφορμή τα ETF του VIX και την κατάρρευση των cryptocurrencies

Μέχρι τώρα, παρακολουθώντας πάντα από την αρχή του έτους, γίνεται εμφανές πως κάθε φορά που... φταρνίζεται η Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη... κρυώνει. 

Σημειώνει σχετικά ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) για τον συσχετισμό των ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας, διαπιστώνοντας πως κάτι αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο: «...η τάση αύξησης των επιτοκίων παρατηρείται στο bund, αν και σε μικρότερο βαθμό, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πως κάτι αλλάζει διεθνώς. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων είναι η Κίνα και οι Αραβικές χώρες και την πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου κυρίως έναντι του ευρώ και του γιεν, αλλά και τη μικρή υποτίμηση του γουάν έναντι των βασικών νομισμάτων, το παζλ περιπλέκεται και μεγαλώνει τα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις για το τι μέλλει γενέσθαι». 

Σε αυτά συνεκτιμώ τις δηλώσεις/προειδοποιήσεις Τίλερσον/Ρος στο περιθώριο του Νταβός, πως οι ΗΠΑ είναι σε «πόλεμο» αλλά αυτή τη φορά οι... στρατιώτες είναι στις επάλξεις. 

Και βασικό εργαλείο της νέας στρατηγικής είναι το αδύναμο δολάριο... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v